L’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) demana que el protocol No callem i la formació que inclou s’estengui en altres àmbits al marge de l’oci nocturn. El seu president, Lluís Torrents, afirma que les violències masclistes i les LGTBI-fòbiques “passen a qualsevol lloc i a qualsevol hora” i per això reconeix que “aquest protocol s’hauria d’aplicar també als instituts i a moltes empreses, entre d’altres”.

Les violències masclistes i LGTBI-fòbiques passen a qualsevol lloc i a qualsevol hora”
Lluís Torrents, president d’ASACC

Actualment, gairebé 40 espais vinculats a l’oci nocturn —discoteques, festivals i equipaments— estan adherits al protocol No callem impulsat per la Regidoria de Feminismes i signat l’any 2018. Torrents afegeix que “seria desitjable” que tots els locals incloguessin la formació d’aquesta guia “de la mateixa manera que s’inclou la de riscos laborals o la del pla d’evacuació”.

La formació que rep el personal de sala

La formació inclosa en el protocol No callem consisteix en una de genèrica per a tot el personal de sala amb l’objectiu de detectar i prevenir possibles casos de violències sexuals i una altra de més específica adreçada a les persones encarregades de la seguretat i als responsables dels locals. En aquest últim cas, segons Torrents, “té més a veure amb qüestions legals i d’acompanyament a la víctima en casos de violència sexual”.

El president de l’ASACC afirma que cada sala té una persona referent (en el cas de Razzmatazz, l’anomenen Orientador d’Igualtat) que serà la responsable de parlar en privat amb la víctima i “explicar-li les opcions que té un cop ha patit una agressió sexual”. Torrents apunta que si es tracta d’un cas greu “es truca als Mossos directament”. En àmbit català també hi ha un protocol impulsat per la Generalitat, que es diu No en passem ni una.

L’oci nocturn “criminalitzat de sèrie”

El cas Dani Alves ha posat a prova el protocol impulsat per l’Ajuntament i ha posat els locals d’oci nocturn en el centre del debat. A la pregunta de betevé sobre si se senten criminalitzats, Lluís Torrents afirma que “el sector de l’oci nocturn ve criminalitzat de sèrie”. Sovint, diu el també gerent de Razzmatazz, “quan passen coses es posa molt de pes a on ha passat”. Assegura que vivim en una “societat puritana” que “criminalitza el lleure i la diversió”. I afegeix que “cada nit surten milers de persones i la majoria ho fan de manera responsable”.