Si no canvia res, aquesta setmana els professionals sanitaris tornaran a la vaga. Els sindicat Metges de Catalunya ha convocat aturades als hospitals i els centres d’atenció primària els dies 1, 2 i 3 de febrer i aquest dilluns es reprenen les negociacions amb el Departament de Salut. L’objectiu: acostar posicions i evitar l’aturada. La reunió ha començat a les 14 h.

A la reunió d’aquest dilluns els negociadors del sindicat de Metges de Catalunya hi volien anar acompanyats per un equip d’assessors jurídics. Abans d’entrar a la seu del Departament de Salut, però, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart ha explicat als mitjans de comunicació que finalment no serà així. Ha detallat que és una petició que han fet els responsables de Salut. Els sanitaris no saben a què respon aquesta demanda i dibuixen dos possibles escenaris. Asseguren que o bé s’ha trobat l’encaix jurídic a les seves demandes, o que des de Salut no les acceptaran.

Aquesta serà la cinquena trobada entre el Departament de Salut i els sindicats. Divendres també es van reunir, després dels dos primers dies de vaga, el 25 i el 26 de gener. Dues jornades que van mobilitzar milers de professionals sanitaris als carrers de la ciutat.

Un èxit “incontestable”

Pel sindicat Metges de Catalunya, les mobilitzacions van tenir un “èxit incontestable” i afirmen que s’hi van sumar 20.000 professionals sanitaris. La vaga va suposar haver d’anul·lar 5.000 visites programades i 2.000 intervencions a tot Catalunya.

El secretari general de Metges de Catalunya ha explicat que un dels punts de treball és la recerca de fórmules que “permetin alleugerir l’esgotament dels facultatius”, racionalitzant les agendes i el temps assistencial. Afegeix que “encara no s’ha assolit el nivell de concreció necessari”.

Pel que fa a les mesures destinades a retenir el talent mèdic, Lleonart ha assenyalat que les negociacions inclouen “condicions de tota mena” que facin que l’exercici de la medicina al sistema sanitari públic sigui atractiu.

Aturades parcials

La convocatòria d’aquesta setmana, a diferència de l’anterior, estableix aturades parcials als hospitals i als centres d’atenció primària (CAP) de tot Catalunya. Aquests són els horaris previstos:

  • 1 de febrer                                                               

Hospitals: de 8 a 11 h i de 17 a 20 h                                

Atenció primària: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h            

  • 2 de febrer

Hospitals: de 8 a 0 h

Atenció primària: de 8 a 0 h

  • 3 de febrer

Hospitals: de 8 a 11 h i de 17 a 20 h

Atenció primària: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Les properes hores seran claus per saber si finalment aquestes mobilitzacions es mantenen o s’acaben desconvocant.