La residència Nostra Senyora de Meritxell, a l’Eixample, ha passat la pandèmia sense cap cas de coronavirus, però ara el malson és un altre: té una ordre de desnonament per al 3 de març, d’aquí a cinc dies. Ni l’antiga propietat, ni l’actual han volgut renovar-los el contracte de lloguer i, si res no canvia, residents i treballadors hauran de marxar. La direcció denuncia que estan passant un autèntic calvari i l’únic que demana és una treva fins que no es resolgui la situació.
“Ens han tractat malament. Són persones [els ancians], no són pilotes. No ens han donat temps perquè tothom pugui marxar tranquil·lament i sense nervis“, critica Francesca Naranjo, la directora del centre. Lamenta que cap dels propietaris ─des del 2019, la finca on se situa el geriàtric ha passat per diverses mans─ no els ha tingut en compte. El contracte va finalitzar el juny de l’any passat i el 30 de novembre, explica Narajo, els va arribar sense avís la notificació per al llançament.
“És desolador… estic trista, els canvis mai són bons”
Al centre hi viuen 13 residents, i la Isabel Vacas n’és una. Fa tres anys que s’hi allotja i ara, diu, se sent “desolada”. “Estic trista, els canvis mai són bons”, afegeix. Relata que, sabent que podria quedar-se sense la llar que tant enyorarà, s’ha organitzat amb la seva família: viurà amb la seva filla, afirma, a costa del seus estalvis, perquè s’han hagut de mudar a un habitatge més gran i, per tant, “més car”. “El pis de la meva filla només tenia una habitació, i en necessitem dues”, narra.
El personal tem quedar-se sense feina en plena pandèmia
La direcció de la residència demana més temps perquè les famílies s’acabin d’organitzar i perquè es derivin alguns residents a un lloc digne on viure. També perquè el personal trobi un altre lloc on treballar i no es quedin, encara en plena pandèmia, sense feina. “Temem anar a l’atur. Jo soc veneçolana i al meu país tot és molt complicat. Amb aquesta feina mantinc la meva família i els envio diners als meus pares“, explica Yanela Herrera, cuinera del geriàtric.
La residència, en una zona privilegiada de Barcelona
El geriàtric ocupa dues plantes del número 602 de la Gran Via, a tocar de la plaça de la Universitat. Una localització privilegiada i, per això, la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample denuncia que l’únic que vol la propietat ─segons diuen, un fons d’inversió─ és especular amb la finca. “Està posant per davant el seus beneficis a la vida dels avis i dels treballadors”, critica Lucía Bayona, portaveu del col·lectiu. Amb tot, confien que abans de dimecres, s’hagi trobat una sortida.
La Generalitat es compromet a reubicar set residents
Sobre el cas, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat a betevé que “garantirà en tot moment l’atenció a les persones que viuen a la residència malgrat tractar-se d’un centre privat“. La conselleria assegura que, des que la direcció els va contactar, han “treballat conjuntament” per resoldre on es pot atendre cada resident en funció de la situació socioeconòmica. S’han compromès a reubicar-ne set, que ja s’allotgen a Nostra Senyora de Meritxell a petició de Càritas i altres entitats.