La periodista Anna Veciana explica al programa ‘reset’ de betevé quin és l’impacte de la covid-19 a Zanzíbar, un arxipèlag d’illes que pertanyen a Tanzània. Aquesta antiga colònia britànica ha estat al centre de la polèmica des que, ara fa un any, el govern va ordenar que es deixessin de comptar els positius i els morts provocats pel coronavirus.

D’aquesta manera, oficialment, el nombre de casos positius va quedar congelat en 509 i les defuncions en 21 perquè no s’han fet cribratges i les proves PCR són gairebé inexistents. Tanzània s’ha erigit, doncs, en el país negacionista de l’Àfrica.

El negacionisme de Magufuli

El fins fa poc president del país, John Magufuli, que va morir fa unes setmanes, va arribar a recomanar begudes de llimona i gingebre com a únic remei contra la covid-19. També va posar en dubte l’eficàcia de les PCR quan, des del seu govern, van enviar mostres de fruites i animals al laboratori i els resultats van sortir positius.

Era un dictador que deia coses una mica ridícules, era molt religiós, molt d’anar a missa i s’encomanava a la curació de Déu
Gemma Crespí, resident a Zanzíbar

La Gemma Crespí, que fa 18 anys que viu a Zanzíbar, l’ha titllat de “dictador” que deia coses “una mica ridícules“. També ha explicat que “era molt religiós” i que “s’encomanava a la curació de Déu“. En aquest sentit, animava la gent a anar a missa i a resar per combatre el virus. Magufuli va morir amb 61 anys per problemes cardíacs, segons el govern, tot i que l’oposició ho atribueix al coronavirus. Al seu funeral, on es van congregar milers de persones, hi va haver 45 morts aixafats per la multitud.

La sensació d’immunitat

El caràcter de Magufuli, però, està una mica present en tots els habitants de Zanzíbar. “Aquí la gent no té por de res“, assegura Crespí, perquè la majoria “consideren que el coronavirus és una malaltia de blancs i que ells no l’agafaran“. La sensació, doncs, és que no és perillosa pels qui viuen a l’illa “igual que el tifus o la malària“, diu la Gemma, contra les quals “estem molt més immunitzats“.

Imatge del funeral del president de Tanzània, John Magufuli.

Sense pla de vacunació

Tanzània no té pla de vacunació contra la covid-19. El president Magufuli va arribar a afirmar que les vacunes eren perjudicials i va acusar els països occidentals de voler fer servir la població tanzana com a conillets d’Índies per verificar-ne l’eficàcia. “La presidenta que l’ha substituït no s’ha definit“, afirma Crespí, “però de moment no hi ha res i la vacuna no la pots aconseguir“.

Un altre concepte de la mort

La Gemma explica que allà es té un concepte molt diferent de la mort. “La mortalitat a l’Àfrica és molt alta perquè aquí et mors d’un atac d’apèndix o donant a llum“, diu, de manera que “la mort no és una cosa que espanti“. Ells entenen que, quan algú mor, és perquè “la tasca que havia de fer en aquesta vida ja l’ha feta“. Per això, assegura, “la gent no plora“, fins al punt que “hi ha pares que perden als seus fills i no ploren“.

El turisme

Durant el confinament, Tanzània va prohibir l’entrada als turistes durant nou mesos. A més, el govern va instal·lar piques al carrer per rentar-se les mans abans d’entrar a una botiga o a una escola. La Gemma és propietària d’un hotel rural a Kizimkazi, un poble de pescadors de la costa sud de l’illa.

És una vida molt tradicional, estem molt tranquils, no hi ha gaire turisme, és com l’últim raconet autèntic que queda de Zanzíbar
Gemma Crespí, resident a Zanzíbar

És una vida molt tradicional“, explica, “no tenim ni lladres, deixem les portes obertes“. Es tracta d’una cala “molt salvatge” on estan “molt tranquils” perquè “no hi ha gaire turisme“. Segons Crespí, “és l’últim raconet autèntic que queda de Zanzíbar, abans que vingués la massa turística“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a