El sotsinspector dels Mossos, Jordi Arasa, haurà de tornar a declarar com a investigat per la seva intervenció en el desallotjament dels "indignats" de la plaça de Catalunya. Ja ho va fer arran de la denúncia presentada per l'exdiputat David Fernàndez, que el va identificar com l'autor dels cops que va rebre aquell mateix dia. Altres cinc manifestants també van reconèixer Arasa, que estava al capdavant de l'operatiu policial, i ara, un informe basat en les imatges de televisió els dóna la raó. El col·lectiu de querellants, que van sol·licitar aquesta prova, n'estan satisfets, però desconfien d'una possible condemna. ROLANDO D'ALESSANDRO, membre de Som27M "Si acaba com en el cas del David Fernàndez, que seria amb una multa ridícula, això ens reafirmaria que és un sistema que no funciona." Els querellants continuen assenyalant Felip Puig, l'exconseller d'Interior en aquell moment, com el màxim responsable de les càrregues, i per això demanen que se'l jutgi al costat d'altres comandaments dels Mossos. Una opció que l'anterior jutge instructor va descartar. Ara, la magistrada actual ha decretat també l'arxivament de la causa contra Assumpta Escarp, aleshores tinenta d'alcalde de Seguretat. Segons la interlocutòria de la jutgessa, al qual ha tingut accés BTV, Escarp va ordenar expressament als agents de la Guàrdia Urbana que no carreguessin ni fessin ús de la força contra els manifestants en cap cas. I argumenta que "l'operació va ser dissenyada no com un desallojatment", sinó com una operació de neteja. La resistència dels acampats, que hi veien una maniobra per fer-los fora, i les càrregues posteriors van acabar amb un balanç de 120 ferits.

Un informe pericial fisonòmic realitzat per la Comissaria General d’Investigació Criminal assenyala Arasa com el presumpte autor de les agressions a cinc persones que estaven assegudes a terra, durant l’operació de neteja que va servir per aixecar l’acampada del 15-M. Arasa haurà de comparèixer als jutjats el dijous 3 de març a les 10 h per visionar els vídeos i les imatges de les suposades agressions i dir si s’hi reconeix. L’informe pericial conclou que “existeixen similituds suficients per determinar que la persona que apareix en els fotogrames analitzats” és l’esmentat sotsinspector.

El juliol de 2014 Arasa ja va ser condemnat a 45 dies de suspensió per haver agredit l’exdiputat de la CUP David Fernàndez durant el desallotjament de la plaça de Catalunya. A més, va haver d’indemnitzar a Fernàndez, que havia presentat una querella particular, amb 210 €.

El col·lectiu Som27M, que aplega els 57 querellants, s’ha mostrat satisfet per la reactivació del cas. En un comunicat, però, demana que es vagi “més enllà” i que “es jutgi, també, l’exconseller d’Interior Felip Puig, i tota la cadena de comandament” dels Mossos. Un dels membres d’aquest moviment, Rolando d’Alessandro, ha dit que estan convençuts que “la identificació d’Arasa com a agressor és inevitable”, però que temen que acabi passant com en el cas de Fernández, quan es va tancar el cas només “amb una multa ridícula”.

Lluny d’això, de moment, la jutgessa Ortega, que recentment ha substituït Josep Maria Miquel Porres al capdavant de la instrucció del cas, ha dictat el sobreseïment i l’arxivament de la causa oberta contra l’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Assumpta Escarp, en considerar que no va cometre cap delicte.