Una massa d’aire d’origen polar es despenja ja camí de casa nostra. De moment lluny, al bell mig de l’oceà però viatjant a gran velocitat. Associada a aquest aire fred, una borrasca s’ha de formar a la península Ibèrica, i s’anirà aprofundint cada vegada més, amb una pressió que pot baixar per sota dels 990 hPa. Serà, aquest cap de setmana, la més profunda que hi haurà a tot Europa.

Les conseqüències les començarem a notar aquest divendres, amb un augment gradual dels núvols però encara amb un ambient poc fred.

Pel que fa a les precipitacions, s’entreveuen dos moments clau:

– La nit de divendres a dissabte i fins dissabte al matí en tindrem una tongada important i general, amb pluges que podran deixar més de 15 l/m² a gairebé tot Catalunya. En aquest moment, la cota de neu encara no haurà baixat gaire, perquè tot just començarà a entrar l’aire fred. El matí de dissabte la neu haurà baixat ja cap als 600 m. Després, tindrem una treva que durarà des de mig matí fins ben entrat el vespre.

– L’altre moment clau s’entreveu entre el vespre de dissabte i el matí de diumenge. La borrasca se situarà just sobre la vertical barcelonina i anirà viatjant lentament cap al sud, amb la qual cosa durant unes hores ens podrà enviar vents humits que es barrejaran amb l’aire fred que tindrem. Serà en aquest moment quan es podrà veure neu per sota dels 400/500 m tan sols, per la qual cosa, no es descarta la possibilitat de veure una mica de neu a la part més alta de Collserola.

Vent, fred i mala mar, els altres protagonistes

Però no tot s’acaba amb la pluja i la neu. El fred s’instal·larà a la ciutat tot el cap de setmana i serà difícil assolir la marca dels 7/8 ºC als migdies. El vent s’intensificarà, de garbí dissabte i de gregal, encara més intens, diumenge, i alterarà notablement l’estat de la mar, on hi haurà un temporal dur de mar.

I si marxem fora?

La situació pot ser especialment complicada a altres punts de Catalunya i la resta de la península. És molt probable que bona part del centre peninsular quedi ben cobert de neu, Madrid inclòs.

A Catalunya podrà nevar a llocs no gaire habituals, però serà especialment el Pirineu i prepirineu on més neu caurà. Altres indrets on la nevada pot ser contundent són el massís del Port, les muntanyes de Prades, el Montseny, Montserrat o fins i tot la Mola. A ciutats com Vic, Ripoll, Igualada, Berga, Solsona o Cervera tampoc no es descarta que pugui aparèixer el blanc element en algun moment del cap de setmana.

Caldrà seguir atentament la situació a les Terres de l’Ebre, on la nevada podria arribar a partir de només 200 m d’altura.

A més a més, cal destacar que el vent bufarà fort, especialment als cims i arran de mar, on el temporal marítim s’accentuarà, sobretot aquest diumenge.

Caldrà seguir atentament el moviment final de la borrasca, ja que en funció d’això,  ens podrà deixar més o menys pluja i neu a cotes més o menys baixes. En aquest sentit us recomanem seguir @btvmeteo al Twitter.