La plaça de la Universitat fa frontera entre la ciutat vella i la nova Barcelona que va dissenyar Ildefons Cerdà el 1859. Allà on hi havia camps va ser l’espai on va retornar la Universitat de Barcelona, que Felip V havia traslladat a Cervera amb el Decret de Nova Planta. El nou edifici va ser aixecat entre 1863 i1882 a partir d’un projecte d’Elies Rogent. ESTHER BARON, historiadora de l’Art és un edifici historicista, d’estil neoromànic i es va finalitzar el 1882. Durant molts anys va acollir tots els estudis universitaris, menys Medecina, que es va fer a l’Hospital Clínic i a l’Hospital de la Santa Creu. Durant molts anys la plaça va acollir el monument al Doctor Robert. El monument es va inaugurar el 13 de novembre de 1910. El doctor Robert va ser metge, polític, i també alcalde de Barcelona. Era una figura molt estimada pels barcelonins. Quan va morir el 1902 se li va un monument per iniciativa de la Lliga Regionalista. ESTHER BARON, historiadora de l’Art Li van encarregar a l’escultor Josep Llimona, que el va fer en col·laboració amb l’arquitecte Josep Domènech i Montaner. Però a mig projecte el Domènech i Montaner es va desfer i el va portar a terme fins al final el Josep Llimona. Llavors, aquest monument va estar aquí fins a principis del 1940, quan el govern franquista va decidir que era un monument catalanista i el va enderrocar. Llavors totes les peces del monument van ser emmagatzemades a diferents dependències municipals, i durant la dècada dels anys 70 va haver una moguda, reivindicacions populars que volien doncs que el monument, un altre cop, tornés a estar a la via pública El 1985 es va aconseguir tornar a reconstruir el monument, però no es va fer aquí a la plaça de la Universitat, perquè per sota hi passava el metro. Llavors es va decidir reconstruir-lo a la plaça de Tetuan, que és el lloc on es troba actualment.

La plaça de la Universitat també va ser el lloc escollit per ubicar el monument al doctor Robert, que va ser alcalde de Barcelona entre març i octubre de 1899. Tot i el poc temps, va ser molt popular. La seva mort sobtada el mateix any va fer sorgir la idea d’aixecar-li un monument.

L’escultura és obra de l’escultor Josep Llimona i en el disseny original hi va intervenir l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Es va construir entre 1904 i 1910. Després de trenta anys, les autoritats franquistes van retirar el monument, que es va restituir amb l’arribada de la democràcia. Com que aleshores per sota de la plaça hi passava el metro, es va buscar un nou emplaçament, que va ser la plaça de Tetuan.