La resolució del Tribunal Suprem (TS) respon el recurs que van interposar l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa promotora Donca contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons el TS, aquella resolució no se centrava en el tema a litigi i, per tant, no és vàlida. L’alt tribunal estima, però, que l’àmbit urbanístic és una competència autonòmica i que, per tant, és el TSJC qui ha de resoldre-ho.

Per l’Associació la Rotonda, que va recórrer contra el projecte, aquesta és una bona notícia, ja que més enllà de valorar un defecte de forma, com feia la sentència anterior, permetrà entrar en el fons de la qüestió. És per això que des d’aquest col·lectiu, Àngels Garcia assegura que ara la seva posició és “de tranquil·litat absoluta i d’esperança que finalment aquest tema es resolgui“.

L’associació té clar que bona part del mal ja s’ha fet. Arran de les obres de rehabilitació que va començar la constructora Núñez i Navarro per convertir l’edifici en oficines, alguns elements protegits i l’ampliació feta per l’arquitecte Enric Sagnier fa temps que han anat a terra. “La part de l’edifici que s’ha destruït, ja s’ha destruït, i ho vam viure amb molta pena”, diu Garcia, “però ja està, i al que s’està edificant li falta molt poc, està gairebé acabat. Ara el que esperem és que això es resolgui a favor nostre i que tingui unes conseqüències exemplars per a l’Ajuntament de Barcelona perquè no torni a passar”.

En aquest sentit, els veïns també esperen que si hi ha una sentència a favor seu, es pugui compensar el barri d’alguna manera per la pèrdua. Reclamen, per exemple, que s’enderroquin algunes parts del nou edifici que, segons ells, sobrepassen l’edificació permesa. També reclamen que es restitueixi la forma de U original de l’edifici i el jardí central que hi havia.

No perjudicar la ciutat

En espera de la via judicial, que saben que pot ser llarga, el col·lectiu ha demanat una reunió amb el govern municipal. Segons Àngels Garcia, “entenem que l’equip és nou i potser no coneixen el tema en profunditat. Per això hem demanat veure’ns i poder-los explicar la nostra visió del tema”. Però més enllà d’exposar i compartir punts de vista, l’Associació la Rotonda vol parlar de futur. “El problema de tot plegat”, diu Garcia, “és que les solucions són que l’Ajuntament pot ser que hagi de pagar per una sentència mal donada, si se’ns reconeix que va estar mal donada, i sap greu.” Per això, volen parlar amb el govern de possibles solucions que no siguin perjudicials per a la ciutat i que evitin que casos com el d’aquest edifici modernista puguin tornar a passar.