Renfe critica que la venda ambulant al vestíbul de l’estació de la plaça de Catalunya suposaria un problema de seguretat en cas que calgués evacuar l’estació. És un nou argument contra els manters que l’empresa ferroviària ha posat sobre la taula via Twitter aquest divendres al matí.

Afirmen a través d’aquesta xarxa social que fa 10 mesos que el “top manta” s’instal·la pràcticament cada dia al vestíbul i que encara no els han donat cap solució. Renfe assenyala directament els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana perquè, diu, malgrat que els desallotgen de tant en tant, s’hi tornen a posar.

L’empresa va més enllà i demana als usuaris que no comprin res al centenar de punts de venda que hi ha per mirar de dissuadir-los. Afegeix que aquest 2018 han trucat més de 600 cops al 112 per alertar-ne a les autoritats. Segons Antonio Carmona, delegat de Comunicació a Catalunya, els manters es despleguen en sortides i espais que haurien d’estar lliures per garantir una correcta evacuació en cas que sigui necessari.

Suposen, realment, un problema de seguretat?

Betevé ha consultat un expert en seguretat ciutadana per resoldre si, realment, els manters que s’instal·len al vestíbul de la plaça de Catalunya suposen un problema de seguretat. Segons Daniel Limones, degà del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya, “qualsevol acumulació de persones en una zona on hi ha una sortida d’evacuació sempre serà un risc”. Puntualitza, però, que aquest risc també hi és en cas d’andanes plenes, una situació que se sol produir en hores punta o en cas de vagues i retards.

La CUP denuncia l’actitud de Renfe a Twitter

Un cop Renfe ha fet la denúncia a través de la xarxa, molts usuaris han criticat que criminalitzi el col·lectiu de manters i no qüestioni la seguretat del servei quan els trens van molts plens i les andanes s’omplen de gent en hores punta i en cas de retards. En aquesta línia s’ha pronunciat la regidora de la CUP, Maria Rovira, en el ple municipal d’aquest divendres al matí. Ha afirmat que els cupaires han denunciat les piulades per actituds racistes.