ITZIAR GONZÁLEZ, Parlament Ciutadà "Volem transmetre que aquesta capacitat de la ciutadania de fer lleis és imparable. Cada vegada tenim més ganes de fer-ne. I com que el nostre Parlament no les entoma i no les aprova, el Parlament Ciutadà fa aquesta funció." RAMON FRANQUESA, professor d'economia de la UB "Nosaltres entenem que és urgent d'immediat, aprovar una llei que protegeixi a les persones en una situació d'emergència."

Enmig d’una calor asfixiant a la plaça del Rei, un centenar de persones han participat aquest matí a l’assemblea organitzada conjuntament pels impulsors del Parlament Ciutadà i de la iniciativa legislativa popular per una renda garantida ciutadana. Entre els assistents, molts activistes socials com Ada Colau o Itziar González i dirigents de formacions polítiques d’esquerres com Jaume Collboni (PSC), Ricard Gomà (ICV-EUiA) o David Fernàndez (CUP).

La ILP per una renda garantida ciutadana va ser admesa a tràmit al Parlament de Catalunya el mes de març amb caràcter d’urgència. Es va crear una comissió per estudiar-ne la viabilitat, però fins avui ni tans sols s’ha posat data a les compareixences en aquesta comissió. Els impulsors de la ILP adverteixen que els partits de dretes volen frenar la iniciativa i es temen que, amb la convocatòria d’unes eleccions anticipades, hagin d’iniciar de nou tot el procés.

La renda garantida ciutadana és una prestació econòmica mínima que les administracions públiques haurien de garantir a qualsevol ciutadà. Durant els darrers dies, els impulsors de la ILP han organitzat tot un seguit de protestes arreu de l’àrea metropolitana per exigir que la iniciativa tiri endavant ràpidament, tenint en compte que el context de crisi econòmica i retallades de l’estat del benestar estan provocant cada cop més situacions d’emergència social.

La Setmana de la Dignitat va començar dilluns amb una revetlla de Sant Joan reivindicativa a l’Esquerra de l’Eixample. Dimecres les entitats que impulsen la ILP es van concentrar davant de les oficines del Parlament Europeu a Barcelona en contra de les mesures d’austeritat, i dijous hi va haver concentracions davant dels ajuntaments de l’àrea metropolitana, amb la protesta d’una cinquantena de persones a la plaça de Sant Jaume. Ahir divendres van convocat una cadena humana per reivindicar una banca pública al servei de les persones, entre la seu de Catalunya Banc a la via Laietana i una sucursal de Bankia a la plaça d’Urquinaona.