Fins a mitjan setembre, aquest parc de bombers de Vallvidrera estarà activat durant les 24 hores del dia. Una dotació especial hi farà guàrdia per controlar la zona amb més massa forestal de la ciutat: el Parc de Collserola. RUBÉN ESTELA, cap de la Unitat Operativa de Desenvolupament "Tenim moltes hores de sol al dia que assequen molt la vegetació i un comportament inadequat de les persones al bosc pot fàcilment desencadenar un petit foc. Si estàs molt lluny, arribaràs molt tard a extingir-lo. Si estàs més a prop, pots reaccionar amb més agilitat." Cada dia a primera hora surten amb un tanc com aquest a fer un reconeixement dels accessos al parc, de l'estat dels camins i a revisar, de forma preventiva, els hidrants d'incendis. Aquest, per exemple, ja està a punt per poder subministrar aigua a la bomba del vehicle si hi hagués un foc. "D'acord, ja funciona. Ja podríem emplenar la bomba del tanc." Més enllà de les inspeccions dels bombers, les condicions metereològiques també són importants a l'hora d'activar un dispositiu de prevenció o un altre. Qui n'està al cas és l'Observatori Fabra. Cada sis hores els meteoròlegs mesuren la temperatura, la humitat i el vent i els publiquen a la pàgina web. Les dades també s'actualitzen cada 10 minuts de forma automàtica. ALFONS PUERTAS, meteoròleg de l'Observatori Fabra "Només en el cas que hi hagi alguna incidència forestal és quan avisem puntualment els Bombers i ells, de manera sistemàtica, estan atents a les dades que apareixen a la nostra pàgina web." Per això és molt freqüent que, mentre els bombers avaluen la zona, el centre de control els avisi d'una alerta meteorològica, com veiem en aquest simulacre. "L'avisem que s'ha declarat la prealerta meteorològica i s'ha de situar el punt de trobada habitual. Canvi." Amb aquest avís, tres vehicles s'han de dirigir cap a carreteres asfaltades per controlar de més a prop la zona. Aquest tanc recorrerà la carretera de Molins de Rei fins que, es desactivi la prealerta o bé es passi a prealerta crítica i es reforcin les dotacions.

Cada dia, la dotació instal·lada a Collserola duu a terme recorreguts programats de prevenció per diverses zones del parc. Per exemple, fan un reconeixement dels accessos, identifiquen i comproven els camins i revisen l’estat dels hidrants d’incendi existents a la zona.

Aquesta dotació desplaçada del Parc de Bombers de la Vall d’Hebron està instal·lada a Collserola des del mes passat. La fase prèvia de la campanya forestal d’estiu va començar a principis d’abril per comprovar que els camins estaven oberts, que els hidrants d’incendi funcionaven i que tots els efectius coneixien els accessos des dels parcs de bombers de la Vall d’Hebron, de Llevant i de l’Eixample.

Pendents de la climatologia

El protocol d’actuació dels Bombers es nodreix d’informació climatològica que aporta l’Observatori Fabra. Aquest centre proporciona dades sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana cada 10 minuts, de forma automàtica, i cada sis hores manualment a través dels meteoròlegs de l’observatori.

Els Bombers també estan en contacte amb el Consorci del Parc Natural de Collserola, que informen de les incidències.

Segons les dades que els proporcionen l’Observatori Fabra i el Consorci del Parc Natural, els Bombers de Barcelona estableixen quan cal la situació de prealerta metereològica, prealerta crítica o alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen més vehicles i efectius de bombers a altres punts preestablerts del Parc de Collserola.