Reina Elisabet II a Barcelona

L’octubre del 1988, Elisabet II i Felip d’Edimburg van fer la primera i única visita de la història d’un monarca britànic a Espanya. Van recórrer diferents ciutats i el viatge es va cloure a la nostra ciutat, amb la visita a diversos escenaris de la Barcelona artística, política i olímpica. La monarca britànica hi va passar només un dia però, segons expliquen, “va quedar fascinada per la Barcelona de Cobi i de Picasso.

La ruta de la reina per Barcelona

Va ser una jornada intensa. La reina i el duc d’Edimburg van ser rebuts a la plaça de Sant Jaume pels reis Juan Carles i Sofía. Tot seguit es van dirigir al Palau de la Generalitat, on els esperava Jordi Pujol, que els va rebre al saló de Sant Jordi i va obsequiar Isabel II amb una estàtua de plata del patró de Catalunya i d’Anglaterra.

Posteriorment van anar a l’Ajuntament de Barcelona, on l’alcalde Pasqual Maragall va explicar a Isabel II el significat del mosaic del Saló de Cent, en què estan representats els antics gremis de la ciutat, i li va regalar un original de la “Màscara reial”, una col·lecció d’estampes impreses l’any 1764 para commemorar l’arribada a España del rei Carlos III.

En sortir de l’Ajuntament, la reina d’Anglaterra va visitar el Museu Picasso. El Palau de Buckingham havia demanat expressament que pogués veure aquesta pinacoteca durant l’estada a la Ciutat Comtal. Després es va dirigir a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, on va conèixer com seria la construcció de l’estadi i altres obres de la futura anella olímpica. Els periodistes que hi van ser expliquen que la reina Isabel II es va enamorar de la mascota olímpica de Javier Mariscal i, fins i tot, va demanar a l’alcalde Pasqual Maragall samarretes de Cobi per als seus nets.

Posteriorment, la monarca va inaugurar un nou edifici de la Kensington School al barri de Pedralbes abans d’assistir a l’esmorzar al seu honor al Palau Reial de Pedralbes. La jornada es va cloure al vespre amb una recepció al iot Britannia, atracat al port de Barcelona des d’on, al vespre, va marxar amb rumb a Mallorca.