qui anirà manifestació 11 setembre diada 2022 barcelona

La Diada 2022 i la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona no estan exempts de polèmica aquest any. La presència i absència d’algunes figures polítiques a la mobilització convocada per l’ANC aquest diumenge està portant cua. Part del govern de la Generalitat de Catalunya assegura que no se sent “interpel·lat” per la crida de l’entitat independentista, ja que el missatge suposa una crítica cap a l’actuació recent de l’executiu català. Per això, hi ha figures del govern i també de formacions polítiques que han anunciat que no hi assistiran, mentre que d’altres mantenen la seva participació en la marxa.

A continuació detallem qui anirà i qui no a la manifestació de l’11 de setembre per la Diada 2022 a Barcelona.

Pere Aragonès, el gran absent a la manifestació

La gran absència de la manifestació de la Diada d’enguany és la del president de la Generalitat de Catalunya. Pere Aragonès ha anunciat que no hi assistirà perquè “és contra els partits i no contra l’Estat“. En canvi, sí que ha anunciat que participarà en la mobilització convocada per Òmnium Cultural. En resposta a aquesta afirmació, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha negat cap picabaralla amb ERC i diu que la protesta es fa “en contra de l’ús que se’n fa de les institucions”.

Més tard, s’ha sabut que cap conseller d’ERC anirà a la manifestació de la Diada perquè no volen anar a actes “contra independentistes”.

Carme Forcadell anirà a la manifestació

En representació d’ERC, sí que assistirà a la mobilització l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El partit també enviarà membres de la direcció, càrrecs electes i militància. La formació independentista defensa que serà, “com sempre”, a tots als actes de la Diada i, per tant, també a la mobilització de l’Onze de Setembre.

Ada Colau no hi participarà

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no participarà en la manifestació de l’11 de setembre. La també líder dels comuns assegura que no s’hi sent cridada: “És evident que no hi ha afinitat i no hi participaré”, ha valorat.

Ernest Maragall tampoc no hi anirà

El president del Grup Municipal d’ERC i líder de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, també ha confirmat la seva absència a la manifestació l’11 de setembre. Considera que la protesta “no té cap pretensió unitària” i lamenta que ara no s’interpel·li tota la ciutadania. En aquest sentit, lamenta les “contradiccions” de la convocatòria per “pensar a competir”.

Junts demana anar a la manifestació

Per part de Junts, el partit ha confirmat la seva participació a la manifestació de la Diada a Barcelona. Hi aniran consellers del govern de la Generalitat d’aquesta formació. En un comunicat, Junts fa una crida a “la trobada i l’entesa” i a “posar per sobre de les diferències les raons de la llibertat, la unitat i la determinació política“.

El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha defensat que hi ha “més raons que mai” per anar a la mobilització.

La CUP anuncia la seva participació

De la seva banda, l’altre partit independentista amb representació al Parlament de Catalunya, la CUP, ha anunciat que participarà en la manifestació de l’ANC, però també a la protesta a la plaça d’Urquinaona i a altres actes previstos l’11 de setembre.