ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Confio que molt aviat podrem anunciar amb la conselleria de Justícia que recuperem aquest espai perquè sigui un espai de memòria i equipaments per als veïns i veïnes. Estem treballant molt intensament en aquest sentit i espero que molt aviat ho podrem anunciar."

El president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha enviat un missatge a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també present en l’acte: “Aquestes parets van ser testimoni d’una autèntica barbàrie. Aviat deixarà de ser una presó, però demanem que pervisqui la memòria del que va passar aquí”. Des d’Òmnium Cultural també han retret al Govern espanyol que després de 41 anys de la mort de Franco, els crims que va cometre encara no s’hagin jutjat.

A l’acte, que s’emmarca dins la campanya d’Òmnium “Lluites compartides”, hi han assistit una quarantena d’entitats memorialistes de Catalunya i també representants polítics, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o els consellers de Justícia, Carles Mundó, i el d’Exteriors, Raül Romeva. També s’hi han vist representants dels diferents grups municipals, com el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; Xavier Trias, de CiU, i Jordi Coronas, d’ERC.

El tancament de la Model, el millor homenatge als expresos polítics

L’alcaldessa Ada Colau ha afirmat que el consistori està treballant juntament amb la Generalitat per fer de la presó Model un espai de memòria i d’equipaments per al barri i que confia a fer l’anunci oficial aviat. També ha denunciat la impunitat dels representants en actiu del franquisme, com la Fundació Francisco Franco, que han assegurat al diari ‘El Mundo’ que “el règim només va afusellar 23.000 persones”. Colau també ha recordat el paper actiu del consistori en la lluita contra els vestigis franquistes, com el fet que s’hagi personat a les dues causes obertes contra el règim.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha afirmat que “cada dia hi ha mostres desgraciadament que el franquisme  no ha mort del tot” i que hi continua havent judicis amb condemna a  mort que encara no s’han anul·lat. Per això, ha afegit el millor homenatge per als presos polítics  del franquisme en la Model és “tan aviat com sigui possible, tancar  aquesta presó” i tornar-la a la ciutadania perquè tingui altres  usos.

Durant l’acte també han intervingut diversos testimonis vinculats a la història de la presó. Per exemple, els advocats August Gil Matamala i Magda Oranich, que han recordat les múltiples visites al centre penitenciari durant el règim per entrevistar-se amb els presos que defensaven. També ha intervingut Monsterrat Puig Antich, que ha recordat l’última nit del seu germà, Salvador Puig Antich, abans de ser executat.

Protesta dels sindicats de presons

Des del sindicat ACAIP de treballadors penitenciaris han protestat contra la convocatòria perquè considera que posa en risc la seguretat de la presó. A més, reivindiquen que la Model està completament desvinculada del franquisme i que actes com aquest poden donar una imatge equivocada del que és actualment la presó.

L’acte de record a les víctimes s’ha tancat amb l’actuació del cantautor Joan Isaac, i una foto de família dels assistents al panòptic del centre.