La proliferació de locals reconvertits en habitatges al Congrés i els Indians és una tendència cada vegada més freqüent en aquest barri de Sant Andreu. En l’últim any i mig una trentena de comerços, segons els veïns, s’han transformat en habitatges. L’Ajuntament de Barcelona és conscient del problema i ha encarregat un estudi per intentar revertir la situació.

Calculen que hi ha 90 locals reconvertits en pisos

Els comerços del Congrés van tancant, però pocs tornen a reobrir com a botiga i molts es transformen en pisos. Aquesta és una dinàmica que fa més d’una desena d’anys que va començar en aquest barri, però que s’ha incrementat després de la pandèmia. L’AV Congrés-Indians té comptabilitzats que al barri hi ha 90 locals reconvertits en habitatges i, d’aquests, una trentena ho han fet en el darrer any i mig. Fins i tot, hi ha alguna placeta —com la dels números 86 i 88 del carrer del Cardenal Tedeschini— on totes les botigues han desaparegut.

La normativa limita els usos dels locals

Entre altres motius, els comerços no es tornen a obrir perquè aquests baixos són molt petits, entre 40 i 50 metres quadrats, i la normativa municipal que defineix les característiques que han de tenir els locals en limita els usos. És a dir, l’espai no compleix les mides necessàries per establir segons quins tipus de botigues. “Fins i tot si un comerç s’ha de traslladar, li costa”, afegeix el Jesús Ribera, de l’entitat veïnal. 

Aquesta tendència preocupa els veïns de la zona, que veuen com el Congrés s’està convertint en un barri dormitori i mancat de comerç. Per exemple, no hi ha cap quiosc, només un banc i el supermercat es troba a Vilapicina. L’associació de veïns ja ha alertat en reiterades vegades al districte de Sant Andreu que el comerç de proximitat és bàsic i necessari per dotar de vida la zona. “El comerç aporta gent, circulació pel carrer. A l’hivern, això quedarà desert a les cinc de la tarda”, explica el Jesús Ribera.

L’Ajuntament de Barcelona es planteja canvis en les ordenances

El districte de Sant Andreu ha dit que s’intentarà revertir la pèrdua de teixit comercial. De fet, ja ha encarregat un estudi a una consultora sobre l’estat de la qüestió. Aquest informe ha de servir de punt de partida per fer els canvis necessaris per millorar la situació comercial, encara que això suposi canvis en les ordenances municipals. La regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, però, ha avisat els veïns que no serà una cosa senzilla.