Som en plena època de nidificació de les gavines i els cementiris de Barcelona, on posen els nius, es converteixen en espais on cal estar alerta. Aquests animals, a vegades, mostren actituds molt agressives si veuen amenaçades les seves cries i poden atacar. Ara fa un any des del cementiri de Montjuïc van aconsellar dur paraigua als visitants per protegir-se’n. Enguany creuen que encara pot ser una bona mesura. De fet, recomanen visitar les instal·lacions a primera hora i al final del dia, quan fa menys sol i calor i quan les gavines estan “menys actives”. D’aquesta manera es poden evitar possibles ensurts.

Francesc Vives, membre de l’equip de seguretat del cementiri, confirma que les gavines sovint intenten “atacar-los”, però que ja hi estan acostumats. Assegura que durant l’època de nidificació “intenten picar-te i es fan caca al cotxe”. Ara bé, diu que, passat Sant Joan, la situació comença a calmar-se.

Un dels visitants del cementiri, Jaume Vidal, ha explicat a betevé que la situació “no fa gens de gràcia” i que les gavines “amb les ales obertes, són bastant grans”.

Aus rapinyaires com a mesura dissuasiva

Segons ha explicat Miquel Trepat, director general Cementiris de Barcelona, una de mesures dissuasives que ja fa temps que fan servir a Montjuïc són les aus rapinyaires. Les duen per evitar grans concentracions de gavines en una mateixa zona i per intentar allunyar-les del recinte. L’objectiu és que nidifiquin en espais més allunyats i alts, com per exemple, al Castell de Montjuïc.

Casc, paraigua o escombres

Els experts assenyalen que les actituds agressives de les gavines són normals en aquesta època de l’any (entre els mesos de maig i juliol), quan nidifiquen i neixen els polls. Raül Aymí, de l’Institut Català d’Ornitologia, afirma que “un cop passa aquest període” aquesta agressivitat sol desaparèixer. Considera que a les zones amb més presència de gavines “dur casc, paraigua i fins i tot una escombra” pot ser un bona mesura per protegir-se’n. Aymí afirma que el nombre d’exemplars ha crescut a Barcelona els darrers anys. Una de les recomanacions principals (com en el cas dels coloms) és evitar donar-los menjar.