"Mare nostra que esteu en el zel, sigui santificat el vostre cony, l'epidural, la llevadora..." La referència al 'Pare nostre' és inequívoca. I això li ha valgut a Dolors Miquel que es qualifiqui aquests versos de poema blasfem o de paròdia de l'oració cristiana. Ara, la jutgessa ha decidit no investigar l'artista per aquestes paraules, després que el fiscal li remetés dues de les denúncies presentades per col·lectius cristians. La jutgessa les ha agrupades amb una tercera querella que ja havia decidit no admetre a tràmit inicialment, i així, ara, totes tres queden rebutjades. L'obertura d'un procediment penal per aquests fets ja era una possibilitat remota, segons els experts. JOAN CARLES ZAYAS, vicepresident de la Secció Dret Penal del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona "És molt difícil que aquest element és doni per provat. És a dir, que una persona ha fet una obra satírica, o que pugui afectar un sentiment religiós, amb la voluntar només d'injuriar, de molestar o de menysprear aquell grup de persones que practiquen aquesta religió." Però pels col·lectius que ho havien denunciat, com E-Cristians, l'actuació de Miquel no obeïa a cap afany creatiu, i acusaven la poetessa de recitar els versos amb intenció de ridiculitzar i ofendre sentiments religiosos. La denúncia també anava dirigida contra l'alcaldessa, per haver permès el recital.

El poema ‘Mare nostra’, que Dolors Miquel va recitar a la gala dels Premis Ciutat de Barcelonaha estat denunciat per tres associacions i per dues vies diferents. D’una banda, l’associació Amistad en Cristo Nuevo Amanecer va presentar una querella als jutjats que va ser rebutjada. I de l’altra, l’Associació d’Advocats Cristians i l’associació E-Cristians van recórrer contra el poema a la fiscalia. En aquest segon cas, però, com que la jutgessa que va tramitar la primera querella ja havia judicialitzat els fets, els dos nous casos van agrupar-se en el mateix procediment. Així, tots tres han tingut la mateixa resolució, la que la jutgessa ja havia decidit per a la primera querella: no han estat admesos a tràmit.

En fer-se públiques les denúncies a la fiscalia, la poetessa Dolors Miquel va reaccionar amb indignació a través del seu compte de Twitter. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit aquest mateix dimarts que considera “fora de lloc” judicialitzar el cas.

Malgrat les denúncies presentades, l’obertura d’un procediment penal per a aquests fets ja era, segons alguns experts, remota. En aquesta línia, el vicepresident de la Secció de Dret Penal del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Joan Carles Zayas, apunta que és molt difícil provar “que una persona ha fet una obra satírica o que pugui afectar un sentiment religiós, amb la voluntat només d’injuriar, de molestar o de menysprear aquell grup de persones que practiquen aquesta religió”.