El llarg confinament per l’estat d’alarma pel coronavirus ha fet augmentar les consultes relacionades amb la salut mental i així ho acreditat el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Els psicòlegs han detectat un increment, sobretot, de casos d’estrès i ansietat per la incertesa que ha generat la pandèmia A banda dels tractaments tradicionals, un projecte fet per experts multidisciplinaris d’arreu del món, en el qual participa la Universitat de Barcelona, ofereix una alternativa utilitzant la realitat virtual.

30 minuts al dia, durant set dies

El protocol, anomenat Covid Feel Good, és gratuït i consisteix en una experiència immersiva en què el pacient visualitza un vídeo amb l’ajuda d’unes ulleres de realitat virtual i un “smartphone”. El vídeo consisteix en un passeig per una sèrie de paisatges i una veu en “off” que acompanya el trajecte i dona les instruccions a seguir. Posteriorment, es proposen una sèrie d’exercicis per treballar la patologia. El procés té una durada de 30 minuts al dia i durant una setmana i la intenció és que l’usuari assoleixi diferents objectius diaris.

Tres dilemes psicològics

Els responsables del protocol d’autoajuda expliquen que el confinament durant la pandèmia de la covid-19 ha obligat les persones a “gestionar tres grans dilemes psicològics”. D’entrada, la “sensació de risc” per la presència del virus s’ha reforçat pel bombardeig d’informació, especialment a les xarxes. També s’ha hagut de gestionar la “crisi del sentit de la comunitat”, que fa referència a com es debiliten els llaços socials entre les persones. I per últim, la “desaparició de llocs”. Els experts afirmen que no poder visitar els llocs habituals afecta la població. “Definim qui som a través del record de persones i esdeveniments que van ocórrer en els diferents llocs que freqüentem i que ara no podem visitar”, asseguren.

Comparteix a: