El projecte Reading for Life, finançat a través del programa Erasmus+ de la Unió Europea, vol aconseguir que tota la comunitat educativa s’interessi per la lectura i es faci un intercanvi d’impressions literàries i culturals entre estudiants europeus. En aquesta iniciativa hi participen centres educatius d’altres països com Portugal, Eslovènia, Noruega i Romania, que n’és el coordinador.

Durant dos cursos, cada trimestre cinc alumnes de l’Institut Consell de Cent, del Poble-sec, acompanyats de dos professors, realitzen un viatge per visitar un dels altres centres que participen en el projecte. L’objectiu és que puguin conèixer personalment els estudiants amb els quals han estat treballant a través d’internet, amb activitats relacionades amb la promoció de valors i de la lectura i estudiant un llibre específic escollit amb aquest objectiu.

Aquest trimestre, el llibre ha estat ‘El noi del pijama de ratlles’, una novel·la que els ha servit per tractar temes com la tolerància i el respecte. Els cinc alumnes triats per fer la primera mobilitat han viatjat a Jibou, un poble de Transsilvània, on ha tingut lloc la primera trobada internacional. Allà, durant una setmana, han treballat conjuntament en immersió lingüística total en anglès, han fet turisme i han elaborat materials relacionats amb els valors que promou el projecte.

Beca Erasmus+

Aquests viatges educatius han estat possibles gràcies a la beca Erasmus+ que atorga la Unió Europea a projectes com aquest. Durant els pròxims trimestres es faran més trobades a Portugal, Noruega i Eslovènia, i al novembre del curs vinent li tocarà l’Institut Consell de Cent fer d’amfitrió de les activitats conjuntes.

A més, la dotació d’Erasmus+, també permet a l’institut millorar les instal·lacions relacionades amb la difusió i la creació artística, com ara la biblioteca, el teatre i les sales de dibuix. També expliquen que han pensat a habilitar una sala de lectura amb diferents ambients que motivi als alumnes a llegir per plaer, i renovar el fons bibliogràfic de la biblioteca amb la compra d’exemplars pertanyents a gèneres minoritaris en aquest tipus d’establiments, com ara novel·la policíaca, assaig, llibres de divulgació feminista, còmics i novel·les gràfiques, entre d’altres.