En aquesta carnisseria del Raval avui ja ha començat el compte enrere per preparar totes les comandes de carn. La majoria de musulmans recullen les últimes compres i ja ho tenen tot a punt per demà. "Hace casi una setmana que está todo comprado. Todos los ingredientes." "Vengo para comprar carne, mango..." Per als musulmans, el pitjor de fer el ramadà a l'estiu és la calor. Per això, els horaris dels que treballen s'intenten adequar al dejuni. MOHAMMED JASÍ, carnisser "A les 10 de la mañana abrimos y a las 10 de la noche plegamos. Pero a la hora de cenar tenemos descanso." D'altres, en canvi, com en Marc, sempre el fan coincidir amb les vacances. "Como un costumbre. Siempre para este mes tengo vacaciones porque es difícil trabajar sin comida." ABDUL QADEER, pastisser "Empezamos a comer a les 9.30 de la noche y los trabajadores siguen aquí, comen aquí y todo." Per fer compatible el dejuni amb les altes temperatures, l'aliment més típic són dolços i calòrics com aquests: o bé un pastís semblant al torró; o el 'Jalebi', un tipus de caramel fet de farina i sucre. MARTA MARTORELL "Ara ja tot és a punt perquè demà a la nit comenci el ramadà. Durant aquest període la comunitat musulmana farà dejuni entre la sortida i la posta de sol." Per determinar l'inici del ramadà sempre hi ha dubtes. Tot depèn de la lluna. MOHAMMED IQBAL, portaveu del Centre Islàmic Camí de la Pau "La llum del sol dóna la visibilitat a la lluna i si el sol es pon després i la lluna abans no hi ha aquesta possibilitat. Però aquesta nit sens falta quedarà la lluna més minuts després de la posta del sol i llavors serà possible." Si les prediccions es fan realitat, el ramadà començarà puntualment a les 4 i 18 minuts d'aquesta propera nit.

Segons el portaveu del Consell Islàmic i Cultural de Catalunya, Mohammed Iqbal, el ramadà comença a les 4.18 h d’aquest diumenge. A partir d’aquest moment, la comunitat musulmana estarà durant uns 29 0 30 dies fent dejuni entre la sortida i la posta de sol.

Aquest dissabte totes els comerços musulmans estan oberts per poder fer les últimes compres. Per fer compatible el dejuni amb les altes temperatures, l’aliment més típic són les pastes dolces i calòriques, com uns pastissos molt semblants al torró, o el “jalebi”, un caramel fet de farina i sucre.

Aquest diumenge, entre les 21.30 h i les 4.30 h serà l’única estona del dia en què podran menjar. Estan exempts de fer ramadà els musulmans que estiguin de viatge, els que hagin de treballar a ple sol, els nens, els malalts, els ancians i les dones embarassades o en període de lactància.