Les operacions de cirurgia cardíaca en aquest quiròfan estan guiades per imatges d’última generació. A través d’un aparell que funciona com una tauleta mòbil es posa en marxa la sala d’operacions robotitzada. Als metges els permet actuar amb més precisió, més seguretat i a la vegada s’ha comprovat que la recuperació del pacient és més ràpida i, per tant, l’estada a l’hospital és més curta.

En aquest quiròfan es tracten patologies coronàries, cardíaques i neurologies vasculars, entre d’altres. El pacient tindrà un trauma físic menor i menys risc de patir complicacions o infeccions en el postoperatori. El doctor Juli Carballo, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Pilar i el centre mèdic Teknon, ha afirmat: “Avui és possible substituir una vàlvula cardíaca realitzant una petita incisió a l’engonal” i no pas un gran tall amb un postoperatori més dur per al pacient.

Pel director de l’Institut Cardiovascular i del Programa de cirurgia cardíaca de Teknon, Xavier Ruyra, aquest quiròfan ofereix “tractar patologies vasculars d’una forma menys agressiva i amb els millors resultats de la cardiologia moderna”. Es tracta de tenir monitoritzats el màxim d’aparells que s’utilitzen en una cirurgia.

Aquesta tecnologia robotitzada i totalment digitalitzada s’utilitza des de fa temps a la sanitat pública. Els hospitals terciaris de Barcelona -Hospital Clínic, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital del Mar i Hospital de Sant Pau- treballen amb la tecnologia més avançada en els casos més greus d’oncologia, cirurgia de cervell i coll i cirurgia cardíaca.