L’Ajuntament ha xifrat en més de 200 quilos de deixalles —210.000 els gots d’un sol ús— que s’han estalviat enguany amb la iniciativa del got retornable que ha posat en marxa el consistori a les Festes Majors de Gràcia, Sants i la Mercè. La iniciativa pretenia reduir l’impacte ecològic així com les deixalles al carrer. Els ciutadans dipositaven un euro pel got en el moment de la consumició, un preu que se’ls retornava quan duien el got, de nou, a les diverses barres instal·lades als barris.

L’experiència s’emmarca en l’Estratègia Residu Zero municipal i ha permès reduir, també, les tasques de neteja després de la festa. Segons les estimacions municipals, a la Festa Major de Gràcia s’han estalviat 134.600 gots d’un sol ús i a la Festa Major de Sants uns 45.700 —considerant una mitjana d’1,25 consumicions per cada got. En canvi, considerant 2,5 consumicions per got, s’haurien estalviat uns 30.000 gots d’un sol ús a la Mercè. En aquest cas, la iniciativa es va dur a terme de forma paral·lela amb la venda dels gots habituals.

Continuant aquesta experiència, el consistori ha posat en marxa un servei de préstec gratuït d’una vaixella reutilitzable, posant a disposició de les entitats una vaixella que s’usarà, es rentarà i es tornarà a utilitzar.