En l’enquesta anterior, el turisme era la màxima preocupació per als que viuen als barris més massificats. Ara, però, ja es veu com el  problema principal a tots els districtes. El creixement d’aquesta percepció ha estat constant des del 2006, quan es va començar a preguntar sobre el tema, tot i que la gran escalada s’ha produït en els darrers tres anys. El salt és especialment significatiu en els darrers 12 mesos, quan ha passat del 8,1 % de l’enquesta del 2016 al 15,6 % de la d’enguany.

Els altres problemes més greus de la ciutat són, segons l’enquesta, l’atur (8,6 %), el trànsit (7,3 %) i l’accés a l’habitatge (6,7 %). Aquest últim tema registra un increment important respecte al sondeig anterior, en què el tema preocupava al 2 % dels enquestats.

En canvi, quan els enquestadors pregunten sobre els problemes personals, només el 3 % responen que és el turisme. En aquest apartat, l’atur és manté com la principal preocupació, amb un 17,5 %, un 7,4 menys que en el darrer estudi, seguit dels problemes econòmics (7 %) i l’accés a l’habitatge (5,9 %).

El tramvia, el transport més valorat

Una altra de les novetats de l’Enquesta de serveis municipals del 2017 és la valoració del tramvia, que ha entrat en el llistat de serveis pels quals es pregunta, en detriment de les aplicacions per a mòbils. L’estrena ha estat significativa, ja que, amb un 7,2, el TRAM se situa com el transport més ben valorat, al davant del metro (7,1), l’autobús (7,0) i el Bicing (6,2). Al podi dels serveis municipals més valorats, s’hi mantenen les biblioteques (7,9), els centres cívics (7,5) i la recollida d’escombraries (7,4), amb notes molt similars a les de l’enquesta de l’any passat.

L’Ajuntament manté la bona nota

L’Ajuntament continua sent la institució més valorada i, amb un 6,4, aconsegueix la nota més alta de la sèrie històrica, tot i que la xifra és molt semblant de les dels darrers anys. La Generalitat també manté la nota i obté un 5,7, mentre que el Govern espanyol, tot i pujar unes poques dècimes, es queda en un suspens clar, amb un 3,6.

Segons l’enquesta, el 84,6 % dels enquestats aproven la gestió municipal. Enguany, però, hi ha diferències entre el que els ciutadans demanen a cada institució en funció del seu àmbit territorial. Així, a l’Ajuntament li demanen millores de l’àmbit de la neteja, el turisme, l’accés a l’habitatge i la millora d’equipaments, mentre que a la Generalitat i al Govern espanyol reclamen millores en aspectes polítics.