(Redacció / ACN) L’alerta de l’OMS sobre els possibles efectes cancerígens de l’aspartam, ha posat en el punt de mira aquest edulcorant artificial que s’utilitza com a additiu alimentari i que es fa servir per endolcir multitud de productes. Però quins són exactament?

Bàsicament el podem trobar en begudes, postres, dolços, lactis, xiclets i en productes de control del pes. També pot estar present en alguns productes farmacèutics, com per exemple, les pastilles per a la tos sense sucre. Es calcula que són un total de 6.000 productes entre els quals, per exemple, hi ha els refrescos baixos en calories, els sucs, les salses, alguns cereals, la mostassa, gelats o fruites i vegetals en conserva.

I com es pot identificar?

L‘Agència Catalana de Seguretat Alimentària indica que és baix en calories i intens, aproximadament 200 vegades més dolç que el sucre. És una pols blanca, sense olor i que es pot identificar mirant la llista d’ingredients de l’etiqueta del producte. Com tots els additius alimentaris, a l’aspartam se li ha assignat un número E després de l’autorització. La seva presència en els aliments es pot indicar amb el seu nom (és a dir, “aspartam”) o pel seu número, E951.

L’OMS diu que només pot ser cancerigen en dosis altes

Segons l’OMS aquest edulcorant podria tenir efectes cancerígens en els humans. Així ho revelen estudis independents de grups de treball de l’organització publicats a la revista ‘The Lancet Oncology’. El càncer de fetge és l’únic que s’ha relacionat amb el producte, si bé recerques amb ratolins l’han vinculat amb altres mecanismes que provoquen la patologia. Amb tot, l’OMS ha admès que l’evidència científica és “limitada” i ha indicat que el risc apareix quan s’ingereix en dosis altes. Així, ha mantingut la limitació de consum que hi havia fins ara i que se situa en els 40 mil·ligrams diaris per quilo de pes.