Escola Sant Ignasi

Els germans Jordi i Oriol de la Mata han presentat una querella contra els responsables de l’escola Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi de Barcelona per, segons diuen, no haver fet res per denunciar els suposats casos d’abusos sexuals que es van cometre al centre i haver contribuït que prescriguin. Els germans Mata va explicar el passat març els abusos dels quals van ser víctimes fa uns 40 anys per part de dos sacerdots i professors de l’escola. Arran d’explicar el seu cas van aparèixer noves víctimes, un total de set homes i dues dones.

Segons avança ‘El Periódico’, la querella l’han presentat contra els que van ser el rector i el cap d’estudis, dos professors i un auxiliar, i també contra l’escola Sant Ignasi, la Companyia de Jesús i la Fundació Jesuïtes Educació com a responsables civils subsidiaris. D’aquesta manera, l’advocada dels germans De la Mata, Mireia Balaguer, vol que el cas pugui arribar a la justícia, després que la meitat de les demandes que es van presentar contra quatre professors s’hagin arxivat perquè els delictes han prescrit, i la resta també poden acabar de la mateixa manera.

L’escola és responsable que els delictes hagin prescrit

La querella, que ja ha arribat al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, es basa en el relat policial que recull la denúncia de Jordi de la Mata on explicava que va informar personalment dels abusos a diversos professors de l’escola que el van censurar. També inclou una conversa telefònica en què un directiu dels jesuïtes reconeix a De la Mata que l’organització era conscient des de feia temps dels abusos del pare Pere Sala i que, per aquest motiu, el van apartar temporalment de les aules. Per tot plegat, la querella conclou que no denunciar-ho el centre va contribuir que els abusos acabessin prescrivint. Ara el jutjat haurà d’analitzar la querella i decidir si l’admet o no a tràmit.