La Policia Nacional ha desmantellat una xarxa criminal que es dedicava a traficar amb menors estrangers que estaven en centres d’acollida i que els transportaven il·legalment en autobús a França o Bèlgica. Amb la col·laboració de l’Europol, el cos policial ha detingut 29 persones, 11 de les quals han ingressat en presó preventiva sense fiança. Tres de les detencions han estat a Barcelona, on també es captaven menors migrants tutelats per la Generalitat que s’allotjaven en centres del govern.

El grup criminal, integrat per persones de diverses nacionalitats, utilitzava autobusos d’empreses d’Espanya, França i del Marroc. De fet, la investigació ha conclòs que les companyies tenien un únic administrador que, presumptament, era el cap de l’entramat.

Una ruta des d’Almeria, amb parada a Barcelona

Els raptors oferien als menors viatjar en autobús a França o Bèlgica per un preu tres vegades superior al d’un passatger habitual. Els migrants solien ser joves, en la seva majoria de Mali, que acabaven d’arribar a Espanya en pastera o d’alguna altra manera clandestina i que estaven en centres de protecció.

La ruta començava sempre al port d’Almeria i feia diverses parades per la costa mediterrània, com Múrcia, Alacant, Tarragona o Barcelona, on recollien més immigrants. A la capital catalana, com a Múrcia i Madrid, el negoci il·legal es va arribar a professionalitzar amb contactes criminals sòlids que aconseguien els passatgers i els portaven als punts de parada del bus.

Quan l’autobús s’aproximava a la frontera amb França, a la Jonquera, feien baixar els joves i els separaven en grups per seguir el camí en taxi fins a la primera estació de servei francesa, on tornaven a pujar al bus amb destinació Estrasburg (França) o Brussel·les (Bèlgica).

L’autobús també servia per traficar amb droga

El grup criminal aprofitava els viatges per transportar haixix, tabac i per traficar amb animals de caça. Per fer-ho possible, comptava amb organitzacions criminals d’altres països.

En l’operació policial es van fer 14 escorcolls a les diferents ciutats on es captaven menors estrangers i es van intervenir 33.000 euros en efectius, documentació que acreditava el tràfic amb éssers humans, material informàtic, 200 kg de haixix, un vehicle i un remolc. Als detinguts se’ls acusa d’afavorir la immigració clandestina, de sostracció de menors en centres de protecció, pertinença a una organització criminal i delictes contra la salut pública.