Com ens afectaran les noves restriccions d’aigua per la situació de sequera a Catalunya? La situació de manca d’aigua es manté i la Generalitat ha anunciat aquest dijous, 1 de febrer, que s’eleva a la fase d’emergència l’alerta per sequera a la conca del Ter-Llobregat. Això implica que Barcelona i 238 municipis més de Catalunya tindran el consum d’aigua restringit a 200 litres per persona i dia. La mesura entrarà en vigor a partir de divendres 2 de febrer.

Però com podem saber si hem assolit aquest límit? Quanta aigua consumeixen les accions quotidianes que fem a casa nostra? Si avui hem posat una rentadora, hauríem d’evitar engegar també el rentavaixelles? I dutxar-nos? A continuació et detallem què pots fer i què no per no superar el límit de consum.

Una aixeta oberta consumeix 10 litres cada minut

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una aixeta oberta consumeix uns 10 litres cada minut. En base a aquesta dada, han fet un càlcul de quant consumeixen algunes accions del nostre dia a dia.

Rentar-se les mans2-8 litres
Rentar-se les dents 2-12 litres
Dutxar-se30-80 litres
Omplir una banyera 200-300 litres
Tirar la cadena del vàter10 litres
Utilitzar el rentavaixelles18-30 litres
Rentar els plats a mà 15-30 litres
Cuinar i beure aigua 10 litres per persona i dia
Netejar la casa 10 litres al dia
Rentar el cotxe400 litres
Regar 100 m² de gespa 400 litres

A banda, també cal tenir en compte que l’ACA alerta que una aixeta espatllada pot consumir fins a 30 litres d’aigua al dia.

Omplir la banyera o rentar el cotxe superen el límit

Per tant, i tenint en compte que la restricció estableix un consum màxim de 200 litres per persona i dia, encara que ens dutxem aquell mateix dia podrem engegar també el rentavaixelles i la rentadora i fer altres activitats quotidianes com rentar-nos les dents o cuinar. Ara bé, si omplíssim la banyera ja hauríem superat el límit establert.

Regar la gespa, en canvi, és una activitat que queda expressament prohibida i només es permet als municipis regar els arbres amb aigua freàtica no potable.

Tot i això, cal tenir en compte, per una banda, que el límit que s’establirà queda lluny del consum mitjà, que actualment és de 117 litres per persona i dia. D’altra banda, el control i les sancions per superar el límit de consum no es faran de manera individual, sinó que serà responsabilitat dels municipis que, de mitjana, es compleixi la restricció de consum per habitant i dia.