festiu 11 setembre catalunya

L’11 de setembre a Catalunya commemora el setge a Barcelona, l’any 1714. Per recordar aquesta data i reivindicar l’autogovern, cada any milers de catalans surten al carrer en la manifestació de la Diada 2024 a Barcelona. Enguany, es desconeix quin format tindrà la protesta, organitzada per l’Assemblea Nacional de Catalunya. Consulta quin dia de la setmana cau el festiu de l’11 de setembre a Catalunya, amb motiu de la Diada 2024, així com des de quan i per què es fa aquesta festivitat.

La Diada 2024, festiu arreu de Catalunya

L’11 de setembre o Diada Nacional de Catalunya enguany cau en dimecres. És festiu a tot el territori català. El Parlament va proclamar l’11 de setembre com a dia festiu l’any 1980. Segons la Llei 1/1980, la Diada recorda el dia en què el poble català va perdre de les llibertats l’any 1714, però també suposa “l’esperança d’un total recobrament nacional”.

Uns anys més tard, el 2006, l’Estatut d’autonomia va declarar l’Onze de Setembre la festa de Catalunya.

Orígens de la Diada: la història de l’11-S

La Diada Nacional de Catalunya commemora la caiguda de la ciutat de Barcelona, l’11 de de setembre del 1714, durant la Guerra de Successió. Catalunya i la Corona d’Aragó eren partidàries de l’arxiduc Carles, mentre que la Corona de Castella defensava Felip V.

El setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques va durar 14 mesos i la presa de la ciutat va suposar el cop definitiu al bàndol català.