Aviat farà 40 anys que es van instal·lar a la via Júlia quatre suports de banderes protocol·laris. Aquests pals, però, s’han fet servir en comptades ocasions i s’han convertit en un element que gairebé passa desapercebut per a molts veïns. La majoria no recorden el darrer cop que van veure hissada una bandera. De fet, avui dia només un dels pals conserva les cordes per fer-ho.

Part de l’acte protocol·lari de grans esdeveniments

Segons ha pogut datar l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, els pals van arribar per primer cop l’any 1982 amb motiu de la inauguració de l’estació de metro Via Júlia, en aquell temps anomenada Roquetes. “En esdeveniments importants amb autoritats, es col·locaven les quatre banderes: Europa, Espanya, Catalunya i Barcelona“, recorda Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric.

Els pals amb banderes l’any 1982, el dia de la inauguració del metro a la via Júlia

“L’any 1986 els pals canvien d’emplaçament i serveixen també per inaugurar la via Júlia com a Rambla“. L’element quedarà instal·lat al cantó mar de la via fins a l’any 1992. “Amb motiu de l’arribada de la torxa olímpica, els pals es canvien a l’altra banda, per on havian de passar els corredors, que és on els trobem actualment”.

La bandera republicana també hi va onejar

L’arxiu té documentat amb fotografies com els veïns també van fer servir els pals de manera extraoficial l’any 1989. “El dia de la República d’aquell any vam quedar uns quants membres de les associacions de veïns a les sis del matí. Amb una escala i cordes vam aconseguir penjar d’amagat la bandera republicana, però aquesta no va arribar al migdia”.

Els veïns van hissar la bandera republicana l’abril del 1989

Enmig del traçat d’un carril bici

Tot i que en els darrers anys els pals no s’han fer servir, han resistit al pas dels temps i les posteriors modificacions que s’han fet a la via Júlia. De fet, fins i tot van fer modificar el traçat del carril bici. Molts ciclistes no veuen sentit a mantenir els pals que redueixen a poc més d’un metre un carril bidireccional.

El carril bici de doble circulació es redueix quan arriba als quatre pals
La via Júlia, l’eix de la història de Nou Barris
En un primer moment es parlava de la via Júlia com el passeig de la Muntanya, nom que ha perviscut amb el club de futbol Muntanyesa, amb seu a la via Júlia. També se la va anomenar els Quaranta Metres per la seva amplada.

Comparteix a: