(ACN) Una trentena de colombians exiliats a Europa s’han traslladat a Barcelona per sotmetre’s a proves d’ADN per part d’una unitat de recerca de persones desaparegudes de Colòmbia. La presa de mostres s’ha fet a la seu de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) amb l’objectiu de trobar els familiars d’aquestes persones desaparegudes al seu país.

Des de dissabte i fins aquest dimarts, diversos colombians provinents del Regne Unit, Suïssa, Suècia, Itàlia i de diferents punts de l’estat espanyol han donat informació genètica i no genètica per trobar els seus familiars a la unitat creada a partir de l’acord per posar fi al conflicte armat i construir una pau a Colòmbia l’any 2016 entre el govern i les forces armades de les FARC.

Una “gran esperança” per trobar els familiars

Els participants veuen en la feina d’aquesta unitat una “gran esperança” per trobar els seus familiars després de diverses dècades sense tenir-ne notícies. Els qui han vingut a la capital catalana són familiars que “fa temps” van contactar amb la Unitat de Cerca de Persones Desaparegudes, segons explica Claudia Marcela Figueroa Bernal, una de les metges forenses de l’organització que està a Barcelona.

Alguns d’ells han perdut els seus pares, com és el cas de la Viviana Andrea Cifuentes López, que a Colòmbia ja ha intentat trobar respostes, però tot eren “laberints sense sortida”, sense deixar de banda que alguna vegada la informació de la seva família era “dispersa”. “Viatjar fins al lloc dels fets és molt perillós i després de tants anys potser no trobes res, però després d’una lluita de molts anys, ara tinc l’expectativa de trobar el meu pare“, ha assegurat.

Quan arriben a Catalunya, els participants fan dues sessions per explicar la seva història. La primera consisteix en una petita reunió amb els metges per informar de tot allò que saben de la persona que busquen. Tot seguit, es fan les preses de mostres d’ADN. L’altra part de l’experiència inclou una taula de diàleg amb altres familiars i membres de l’organització en què relaten el seu camí i com han arribat fins al lloc on són.

Barcelona, primera ciutat del món

La Unitat de Cerca de Persones Desaparegudes ha escollit Barcelona per fer la primera acció en resposta a les peticions de l’exili i la diàspora colombiana a Europa i arreu del món. A més de reunions amb la Direcció General de Memòria Democràtica, l’ACCD ha ajudat a organitzar diverses entrevistes amb antropòlegs forenses i genetistes de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, l’Hospital Vall d’Hebron o l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

La iniciativa ha estat possible gràcies a les “relacions entre el govern català i el colombià” després d’anys de col·laboració i cooperació entre els dos executius per compartir “informació i establir ponts de negociació”, segons ha assegurat Yoya Alcoceba, directora general de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea.