Una protesta dels doctorands contra la precarietat laboral ha retardat l’acte oficial d’inici del curs universitari, encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra. Els estudiants s’han concentrat a les portes de la Universitat Pompeu Fabra per demanar un increment salarial i una prolongació dels seus contractes un quart any. Així, diuen, s’evitaria que els doctorands acabin la tesi sense contracte o cobrant un subsidi d’atur. Els protestants han exigit trobar-se amb Torra abans de l’acte a l’auditori per llegir-li un manifest en què recullen totes les seves reivindicacions.

El col·lectiu Doctorands en Lluita, que ha convocat la concentració, assegura que aquestes millores laborals poden aconseguir-se amb l’aplicació de l’anomenat Estatut del personal investigador en formació (EPIF). Entre altres millores, aquest estatut preveu:

  • Un salari mínim per als investigadors.
  • Una regulació de la càrrega docent.
  • Una prorrogació automàtica dels contractes fins a quatre anys.

Protesta dels doctorants a la UPF

Crítiques a les “polítiques d’austeritat” de la Generalitat

Segons els estudiants, ni els equips de govern de les universitats públiques catalanes ni la Generalitat no han volgut aplicar-lo en la seva totalitat. A més, afegeixen que allà on s’ha començat a implantar ho ha fet amb un increment salarial que no és el correcte i que les universitats es neguen a la prolongació dels contractes un quart any “escudant-se en la manca de finançament”.

Els doctorands, que ja van fer vaga el curs passat, consideren que l’infrafinançament de la universitat no és una qüestió dependent de la “conjuntura econòmica”, sinó d’un model basat en les “polítiques d’austeritat” aplicades pel govern de la Generalitat que, segons diuen, precaritzen la vida universitària. Després de la concentració, Doctorands en Lluita ha assegurat que els estudiants “no cediran” en les seves reivindicacions.

Torra es compromet a millorar el finançament universitari

Després de la protesta dels doctorands, Quim Torra s’ha compromès a resoldre les seves reclamacions. Un cop finalitzada la concentració i amb una hora de retard, ha començat l’acte oficial de l’inici del curs universitari. En el seu discurs, el president de la Generalitat ha considerat “legítimes” les reivindicacions de la comunitat universitària i s’ha disposat a millorar el sistema de finançament de les universitats, així com a fer un “esforç molt més intens” en els pressupostos del 2020.

L’objectiu dels nous comptes, ha dit Torra, és dotar de l’estabilitat econòmica necessària les universitats per superar “l’estrès financer” de les polítiques “imposades” durant la crisi econòmica.

Quim Torra en l'acte d'inici del curs universitari

Des del 2017 hi ha els mateixos pressupostos a Catalunya, després de tres pròrrogues. El president català ha expressat la voluntat d’acordar un nous comptes que permetin que el sistema universitari tingui una major dotació pressupostària, tot i que ha reconegut que encara no hi ha cap acord amb cap altre partit del Parlament per tirar endavant els nous pressupostos.