Unes 600 persones s’han concentrat aquest dilluns a la plaça de la Universitat per mostrar el seu suport al fundador de Wikileaks, Julian Assange, que pot ser extradit als Estats Units i condemnat a presó per difondre documentació secreta a la seva pàgina web. Els manifestants, convocats per l’Assemblea Nacional Catalana, han dit que “el periodisme no és un crim”, frase que precisament ha estat el lema de la protesta.

Barcelona ha estat una de les moltes ciutats que han convocat mobilitzacions aquest dilluns, coincidint amb l’inici a Londres de la vista per decidir sobre si extradeix Assange als Estats Units. El reclamen per 18 suposats delictes, entre els quals la publicació d’informació classificada o la conspiració per infiltrar-se en ordinadors governamentals, uns càrrecs que podrien comportar una pena màxima de 175 anys de presó.

Protesta Julian Assange

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han llegit un document en què demanen l’alliberament d’Assange, qui va mostrar el seu suport al referèndum de l’1 d’octubre. El text forma part de la moció que els tres partits presentaran aquest dimarts al Parlament de Catalunya. La concentració ha finalitzat amb els concentrats cantant ‘Els segadors’ a l’uníson.

Paluzie: “Va donar visibilitat a la nostra causa”

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha lamentat que Assange pugui ser condemnat a anys de presó per “destapar veritats i denunciar abusos de poder i vulneracions de drets fonamentals“. En aquest sentit, ha recordat que Assange va aparèixer per videoconferència a la plaça de la Universitat per donar suport a l’autodeterminació de Catalunya. “Va defensar la necessitat de fer un referèndum i va donar visibilitat a la nostra causa“, ha dit Paluzie.