cues bitcoins iris glories maquinista

En alguns centres comercials com el de Glòries o la Maquinista darrerament s’hi ha pogut veure com algunes persones fan cua per deixar-se escanejar l’iris a canvi de rebre criptomonedes. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) de la Generalitat ha alertat que aquesta és una informació personal “especialment sensible”.

L’escaneig de l’iris és una dada biomètrica que permet identificar una persona de manera inequívoca i que no es pot canviar al llarg de la vida. Per això, aquesta membrana disposa d’una protecció especial degut a “l’elevat risc que comporta el seu tractament per als drets i llibertats de les persones”, avisa l’APDCat. L’organisme recorda que la difusió de determinades dades personals pot contribuir a ser víctimes de delictes com la suplantació d’identitat, la ciberdelinqüència o el ciberassetjament.

iris criptomonedes
Foto: brandsandpeople

70 € per usuari

Al centre comercial Glòries, aquest dimarts al matí hi havia desenes de persones que feien cua perquè els escanegessin l’iris. Els treballadors que han atès els assistents els han explicat que calia ser major d’edat i haver demanat cita prèvia. Per escanejar-se l’iris ,els usuaris reben 10 world coins, una criptomoneda que al dia següent podran bescanviar per euros. El canvi correspon a uns 70 €.

cues bitcoins iris glories maquinista

Alguns dels usuaris amb qui ha pogut parlar betevé expliquen, però, que no es tracta de vendre la informació de l’iris, sinó que, segons els ha explicat l’empresa, es genera un codi alfanumèric que els permet accedir a l’aplicació mòbil a través de la qual gestionaran després les criptomonedes.