UOC

(ACN/Redacció) L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) ha sancionat amb 20.000 euros la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per haver implantat el sistema de reconeixement facial als exàmens finals. L’APDCat considera que el tractament de les dades biomètriques no s’inclou en cap de les excepcions previstes en el reglament de protecció de dades. Més de 31.000 universitaris van utilitzar aquest sistema als exàmens del primer semestre del curs passat, el gener del 2022.

La primera denúncia a l’APDCat es va interposar abans de les proves i, mig any després, se’n van registrar quatre més. El sistema, obligatori per poder fer els exàmens, requereix que l’estudiant capturi una imatge de la cara per comparar-la amb la foto del DNI. També es comparava amb les imatges que es capturen mentre l’estudiant està fent la prova.

Protecció de dades reclama alternatives

A més de la sanció, l’APDCat demana a la UOC que el sistema no sigui obligatori. En canvi, reclama que s’informi i s’ofereixi als estudiants una alternativa com, per exemple, l’avaluació presencial o l'”avaluació oral síncrona”. Per als universitaris que acceptin el reconeixement facial, protecció de dades exigeix que se’ls faci signar un document de consentiment explícit.

La UOC, per la seva banda, defensa el sistema i remarca que l’ha seguit utilitzant perquè confia que és legal, tot i que ja està estudiant com implementar les recomanacions de l’APDCat. La universitat denuncia inseguretat jurídica perquè hi ha criteris diferents entre les autoritats de protecció de dades catalana, espanyola i europea. Per això, ha avançat a l’ACN que recorrerà a la via judicial contra la multa.

La UOC defensa el sistema

Arran d’un requeriment de l’APDCat, la UOC va al·legar que es vol prevenir i detectar el possible frau acadèmic. A més, va remarcar que quan els estudiants es matriculen ja saben que l’examen serà virtual i que el sistema de verificació pot ser aquest.

La universitat argumenta que el sistema “autentifica un a un” els alumnes i considera que “equival a ensenyar el DNI en l’entorn presencial”. A més, assegura que les dades s’eliminen tres mesos després de les proves virtuals, que les tracta de forma confidencial i que ha implantat “mesures tècniques i organitzatives” per “garantir-ne la seguretat i evitar-ne la destrucció, pèrdua, accés o alteració il·lícites”. La UOC també remarca que no se cedeixen a tercers excepte que sigui per obligació legal.