fuga radioactiva aeroport prat
Foto: Protecció Civil

Els serveis de Protecció Civil han activat diverses alertes radiològiques i han acordonat una part de la T1 de l’aeroport del Prat després de rebre l’avís del vessament d’un paquet amb material mèdic que conté substàncies radioactives de baixa intensitat. Segons fonts d’Aena, el paquet sospitós es trobava a la bodega d’un aparell de Swiss Airlines que feia el trajecte entre Zúric i Barcelona i acabava d’aterrar. Tot i aquesta intervenció, no hi ha hagut afectacions en els vols ni tampoc persones ferides.

La caixa sospitosa es trobava dins la bodega de l’avió i un cop l’anaven a retirar han comprovat que l’embolcall de cartró exterior que la protegia estava malmesa. Preventivament s’ha establert un perímetre de seguretat per poder fer les comprovacions pertinents. Segons informa Protecció Civil, tots els mesuraments han donat 0, per la qual cosa, diuen, s’ha pogut garantir que la zona és segura i s’ha desactivat l’alarma general a l’aeroport.

Passatgers confinats preventivament

L’aeronau provenia de Suïssa amb 127 passatgers i cinc tripulants que ja havien marxat. De fet, a l’avió ja hi havia els passatgers que havien de sortir de l’aeroport cap a una altra destinació. Han estat aquestes persones les que s’han hagut de quedar confinades una estona a dins l’aeronau. Després, han estat traslladats a una sala de l’aeroport per poder seguir el seu trajecte.

Gran dispositiu per garantir la seguretat

L’aeroport ha donat l’alarma general a les 10.20 hores —a quarts de dues ha estat desactivada. Al lloc s’han desplaçat 13 dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre els quals efectius del Grup de Riscos Tecnològics i el Furgó de Risc Químic. També s’hi ha desplaçat una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques especialitzada en l’atenció sanitària en situacions de risc químic i risc afegit.

Després d’avaluar la situació, Bombers de la Generalitat han confirmat a betevé que no s’ha produït el temut vessament que ha fet saltar les alarmes. De fet, fonts d’Aena asseguren que totes les mesures s’han pres per precaució.