Els tres passatges sense sortida que hi havia al carrer de Ramon Turró, entre els carrers d’Espronceda i Bac de Roda, estan pràcticament enderrocats. La zona estava afectada des de feia 20 anys pel pla urbanístic del Front Marítim i s’hi construiran blocs de pisos nous. Els passatges dataven de començaments del XX i, segons l’Arxiu Històric del Poblenou, tot i formar part del passatge pintoresc del barri, han passat força desapercebuts per als veïns.

No estaven protegits

L’afectació va fer que el passatge d’Oriol, el de Montserrat i un tercer, que no tenia nom, no s’incloguessin dins el catàleg de protecció que preveia el nou planejament urbanístic del 22@, que es va aprovar tot just fa dos anys. A més, segons explica Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou, molts veïns hi passaven però no en coneixien la història perquè eren carrerons sense sortida que només utilitzaven les persones que hi vivien.

Construcció sense permís i un veí conegut

Fossas assegura que els tres passatges es van obrir el 1906 i en un inici havien de ser coberts. Finalment, però, els constructors van aixecar-hi habitatges sense permís, tot i l’oposició explícita de l’Ajuntament de Barcelona que, segons la documentació de la qual disposa l’arxiu, va intentar impedir-ho.

Els passatges van convertir-se en part del paisatge més pintoresc del Poblenou però mai no es van incloure en el catàleg de passatges a protegir del barri. Com a curiositat, Fossas explica que als carrerons hi va viure durant anys el músic poblenoví Manolo García.

Els veïns, reallotjats en un bloc al costat

La zona que ocupaven els passatges no han anat a terra fins ara perquè el projecte va estar anys aturat per la crisi econòmica. Ara, els veïns que vivien als carrerons han estat reallotjats en edificis al costat dels passatges. No es queixen de les condicions d’aquest reallotjament, però són conscients que l’enderroc modifica una mica més el paisatge d’aquesta àrea del Poblenou, a tocar del Front Marítim, que amb els anys ha canviat les fàbriques i els passatges per gratacels i blocs d’habitatges.