Després del tancament de la llibreria Europa, Varela va estar desaparegut durant uns dies i, finalment, va haver d’ingressar a presó divendres perquè no podia pagar la fiança, de 30.000 euros. Segons han confirmat els seus seguidors a través de Facebook, algú ha donat els diners que calien, i això ha permès alliberar-lo aquest dissabte. D’acord amb el text publicat a la xarxa, la llibertat de Varela ha estat possible gràcies al “gest heroic i honorable d’un jove camarada que s’ha mostrat voluntari a pagar la quantitat total de la fiança”.

 

En el marc de l’operació policial, els Mossos van detenir quatre persones per la seva relació amb l’edició i distribució de llibres que promouen l’odi i la discriminació. Als detinguts se’ls atribueix un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, i un altre d’associació il·lícita, no només per l’edició dels llibres d’ideologia nazi, sinó també per organitzar conferències que promouen la doctrina de l’odi en la llibreria Europa.

Antecedents de la llibreria Europa

Al 1996, l’establiment va ser escorcollat en el marc d’una operació policial en què es van decomissar prop de 20.000 llibres. Aleshores, el propietari va ser detingut i condemnat durant set mesos per un delicte d’apologia del genocidi. L’any 2006, una altra investigació judicial va comportar la detenció de Pedro Varela i la confiscació de 5.000 volums.