CARLOS MARTÍN, testimoni català a Istanbul "Al voltant de l'aeroport hi havia tot de militars. Fins i tot vam veure desfilar tancs a la pista d'aterratge i això va ser el que més va espantar la gent. La ciutadania va sortir i va prendre completament l'aeroport passant per davant dels tancs i tot. I després es va sumar la incertesa de saber si el nostre vol sortiria o no." MARTA ISERN, testimoni catalana a Ankara "Sentiem cazas i avions militars que sobrevolaven, però la veritat que a mesura que anava passant l'estona feia més por. Vam decidir baixar al hall, la gent estava als passadissos i aleshores a la una de la matinada van haver tres explosions molt fortes, va trontollar tot i el personal de l'hotel va habilitar el soterrani amb llits." OLGA BLASCO, testimoni catalana a Turquia "Es veien helicòpters, se sentien tot tipus de notícies. Vaig rebre la trucada d'un amic que treballa a la policia i ens va dir 'aneu a casa'. Això donarà ales al govern per tallar més llibertats i ser més durs amb l'oposició."

La Marta Isern és advocada i havia de ser a Ankara per qüestions laborals fins aquest dissabte. Els últims esdeveniments, però, li impedeixen tornar a casa, ja que des de divendres al vespre no pot sortir de l’hotel per seguretat. Isern explica que va sentir avions volant a baixa altura a l’hora de sopar, però es pensava que es tractaria d’algun tipus d’assaig militar, en cap cas d’un cop d’estat. “La primera reacció va ser parlar amb la família per informar-los que estàvem bé”, narra l’advocada. En pujar a les habitacions, Isern explica la sensació d’inseguretat que els generaven els trets i les explosions que se sentien al carrer: “El nostre hotel està a prop del Parlament, que és on estava passant tot”. Finalment, l’hotel on s’allotjava va habilitar una zona de llits al soterrani per garantir la seguretat dels viatgers. Tot i que el cop d’estat ja es dóna per fracassat, Isern assegura que no els deixen sortir de l’hotel, ja que es troben en una de les zones més perilloses de Turquia en aquests moments.

L’aeroport d’Atatürk ha estat un altre dels punts centrals durant el cop d’estat. Allà s’hi trobava en Carlos Martín, que estava de vacances al país. Martín explica com van arribar els tancs i van assaltar les pistes d’aterratge, i com la població turca va envair l’aeroport internacional d’Istanbul per fer-los fora després de la crida del president Erdogan. Segons Carlos Martín, s’hi van viure alguns moments de pànic i de corredisses quan hi van entrar els tancs.

L’Olga Blasco es trobava a la zona est de Turquia en el moment dels fets. Tot i que allà no es van produir incidents com a Istanbul o Ankara, Blasco va refugiar-se a casa per seguretat i des d’allà va seguir els fets a través de la televisió. Per Blasco és “surrealista” la manera com la població civil “sense armes” va fer fora els colpistes i assegura que ara estan mirant d’entendre “què és real i què no”. Blasco també creu que els fets poden ser l’escenari idoni perquè el president Erdogan limiti “encara més” les llibertats dels ciutadans i per ser més dur amb l’oposició.