Dispositius policials, com aquest, que fins ara estaven actius algunes hores del dia, es podrien convertir ara en permanents. És una de les mesures que preveu el reforç de seguretat per a aquest estiu arran de l'atemptat a Niça. A Barcelona, però, els Mossos ja dediquen des de fa mesos el 40 per cent de tota l'activitat a la vigilància antiterrorista. Això continuarà així, amb un accent especial en punts d'afluència massiva de persones. Una de les novetats és que, a més del reforç en zones turístiques com aquesta, s'efectuaran també controls a les vies d'accés a aquest tipus de nuclis arreu de Catalunya. El conseller d'Interior ha demanat comprensió als conductors que es puguin veure retinguts en aquests controls. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "Pensem tots que es fa per la prevenció, que es fa pel que ha de ser detectar, si podem abans, una possible actuació que volgués malmetre la nostra seguretat." La reunió avui del Gabinet de Coordinació Antiterrorista ja estava prevista abans de l'atemptat, però excepcionalment s'ha traslladat al Palau de la Generalitat i l'ha presidit el president Puigdemont. Des del govern han llençat un missatge de "serenitat i confiança" en els cossos policials. I han insistit que, tot i que el nivell d'alerta no és el màxim, no es pot descartar una acció aïllada d'un possible terrorista. Els que ja han patit avui uns controls més exhaustius són els conductors que han creuat la frontera francesa a la Jonquera, on s'han produït llargues cues.

“Tenim cossos policials que estan treballant, que vetllen per la nostra seguretat i que estan atents al que passa”, ha dit. En aquest sentit, ha destacat que el 30 % de les actuacions policials ja van destinades a tasques antiterroristes, una xifra que en grans ciutats com Barcelona s’incrementa al 40 %.

Després de la reunió, aquest divendres, del Gabinet de Coordinació Antiterrorista, el conseller ha explicat que tot i mantenir el nivell d’alerta 4 antiterrorista, es reforçaran les mesures de seguretat en grans ciutats i zones d’especial afluència turística. També ha fet una crida a la comprensió de la ciutadania per les molèsties que puguin ocasionar aquestes mesures de reforç policial i ha apel·lat a la col·laboració de tothom. “Ens pertoca a tots la màxima col·laboració, la màxima atenció, la màxima prevenció i estar activitats i no abaixar la guàrdia”.

Es manté l’alerta 4

El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat que es mantindrà el nivell 4 d’alerta antiterrorista d’una escala de 5. Segons la Comissió de seguiment del pacte antiterrorista, reunida aquest divendres, el nivell màxim d’alerta correspon a una amenaça d’atemptat imminent a l’estat i, ara per ara, no hi ha cap indici que això s’hagi de produir.

Tot i això,Fernández Díaz ha explicat que es reforçaran algunes mesures de seguretat, com la vigilància en infraestructures de transport i en llocs de gran afluència de persones. També ha anunciat que continuaran els controls policials a les zones de frontera amb França que es van activar al maig amb motiu de l’Eurocopa de futbol i el Tour de França. Una mesura que, segons el ministre en funcions, Jorge Fernández Díaz, “s’ha pres de comú acord amb França” i que es mantindrà fins que tots dos governs ho considerin convenient.