És una de les manifestacions d'avui a Turquia. A Istanbul, al barri on viu Erdogan, milers de persones s'han concentrat a les portes de casa del president amb banderes del país i amb consignes de suport. És la mostra que el cop d'estat militar dels rebels ha quedat totalment en un intent fallit. Volien posar entre les cordes Erdogan i al final han aconseguit tot el contrari. El president n'ha sortit totalment reforçat, i de matinada ha recuperat el poder del país disposat a fer pagar als rebels l'intent de cop amb una neteja a l'exèrcit. A primera hora del matí, al mateix lloc on van començar el cop, en el pont de Bòsfor, una seixantena de militars es rendien en l'intent i abandonaven els tancs amb les mans enlaire i detinguts. En total, el president turc ha arrestat gairebé 3.000 soldats colpistes, entre els quals també alts càrrecs, i ha destituït uns 2.700 jutges per un intent de cop d'estat militar que tant Erdogan com el primer ministre turc han titllat d'acte de traïdoria. BINALI YILDIRIM, primer ministre de Turquia "La nit del divendres 15 de juliol és una taca negra per a la democràcia turca. La gent de Turquia s'ha aixegat per protegir la democràcia d'aquesta organització terrorista." L'assalt començava cap a les 10 de la nit, quan un grup de militars van plantar tancs al mig de la ciutat i a l'aeroport d'Ataturk, i es van apoderar també d'edificis estratègics, com el Parlament, a Ankara, que ha quedat destrossat. Cridats per Erdogan a través d'una videoconferència en una televisió, els ciutadans van alçar-se contra l'exèrcit que va respondre amb enfrontaments, trets a l'aire i explosions, tant a Istanbul com a Ankara. Segons el Govern turc, hi han mort 265 persones, entre rebels, policies i civils, i hi ha 1.400 ferits.

Al voltant de les 21.30 h de divendres, diversos avions de l’exèrcit sobrevolaven Istanbul i Ankara, mentre els soldats colpistes tallaven els ponts del Bòsfor i Futah Sultan, armats i equipats amb tancs. Minuts després, l’exèrcit assaltava la cadena turca de televisió TRT per emetre un comunicat en què assegurava que havia “pres el control” del país i declarava la llei marcial i el toc de queda.

El president Erdogan, que es trobava de vacances a Botrium, al sud-oest del país, es va pronunciar 25 minuts després del cop d’estat i va fer una crida a la població per combatre els tancs als carrers. En una entrevista a través del mòbil retransmesa en directe per la CNN turca, Erdogan també va anunciar el “màxim càstig per als implicats”. La crida va fer sortir milers de turcs, partidaris del seu règim, que han lluitat durant tota la nit contra els rebels i que, finalment, han fet fracassar el cop d’estat.

Després de la rendició dels colpistes, el Govern turc ha destituït cinc generals i 29 coronels que serien els màxims responsables del cop d’estat fallit. També s’han detingut centenars de soldats per ordre del ministre de l’Interior, Efkan Ala. En un principi, Erdogan ha atribuït l’aixecament al clergue Fethullah Güllen, resident als Estats Units, que ha negat ser al darrere de la rebel·lió.

Durant les primeres hores, els colpistes també van entrar a les seus del diari ‘Hurriyet’, prenent els periodistes com a ostatges, i de la cadena CNN Turk, que va aturar la seva emissió. A més, van sobrevolar l’edifici dels serveis d’intel·ligència, i van ocupar edificis estratègics com el Parlament o l’aeroport d’Atatürk. De fet, alguns vols amb arribada o destinació a Turquia han estat cancel·lats a causa de la situació que viu el país. Concretament, a l’aeroport de Barcelona-el Prat s’han anul·lat tres de les cinc sortides que hi havia programades, i s’han endarrerit una desena de vols amb origen a Istanbul.

Tot i que ja s’ha recuperat el control de l’aeroport d’Atatürk, des del Ministeri d’Afers Exteriors recomanen als espanyols que hagin de viatjar a Turquia que ho facin amb “extrema precaució”, sobretot a la capital, Ankara. Pel que fa als ciutadans que es troben en aeroports del país turc, el ministeri recomana contactar amb la companyia aèria per saber quan i cap a on podran volar.

La comunitat internacional ha condemnat els fets, i tant els Estats Units com Espanya, Mèxic o Alemanya, entre molts altres països, han donat suport al govern turc. Des del Ministeri d’Afers Exteriors també han recomanat als turistes i residents espanyols a Turquia no sortir al carrer en tota la nit.