JOSEP AMAT, responsable de digitalització de Vanguard Gràfic "Vanguard Gràfic emmagatzema tota la 'merma'. Tenim un espai dedicat a aquesta merma i jo personalment gestiono tot el que és el contacte amb les escoles. Les escoles em diuen un dia que poden venir a recollir aquest material, quedo amb elles i fem el traspas de material." INMA ROGER, cap d'estudis de La Farigola del Clot "Quan necessitem coses diem: "Josep, què tens?" Anem allà o agafem i ens ho emportem. Fàcil. És molt fàcil, la veritat" "Com som la classe dels lloros i les sargantanes hem decidit per cues de lloro i cues de sargantana. Aleshores el que hem fet els mestres és calcar-ho aquí, els nens ho han punxat, ara ho estan pintant i el dia de Carnestoltes sortirem les dues classes amb una cueta" JOSEP AMAT, responsable de digitalització de Vanguard Gràfic "És molt difícil de calcular la merma total però per que et facis una idea en tres anys hem donat sobre els 20.000 quilos de material. Doncs ja et fa una idea de la quantitat de merma que una impremta genera." "De fet el nostre projecte el posem en mans de la societat per fer-lo servir com un hub on escoles i impremtes convergeixin i agafin sinergies conjuntes."

L’empresa Gràfiques Orient, fusionada recentment amb Vanguard Gràfic, i ara ubicada a Sant Adrià de Besòs, és qui va engegar el projecte Escola Impremta ara fa tres anys. Tot va començar espontàniament quan un dels treballadors va portar material sobrant a l’escola dels seus fills. Un gest que va donar tan bon resultat que de seguida més centres escolars es van interessar a recuperar un material que normalment es reciclaria.

D’aquí va sorgir el web i la implicació desinteressada de diversos professionals per tirar endavant el projecte. L’objectiu és que s’hi animin més impremtes per abastir més escoles. També estan intentant aconseguir el suport de les administracions perquè es facin càrrec de la recollida i entrega del material als centres educatius. En tres anys han cedit gratuïtament a les escoles uns 20.000 quilos de material.