Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, BTV ha parlat amb un dels investigadors de referència, Manel Esteller, director del Programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’IDIBELL. Esteller diu que el futur del tractament és fer-los a la carta. Ara aquesta precisió arriba a un de cada quatre pacients. En cinc anys assegura que s’arribarà al 50 % de la població.

En aquest sentit, Esteller explica la importància d’algunes vacunes que s’estan investigant relacionades amb els tumors de pulmó i el melanoma. Segons afirma, es tracta de vacunes diferents de com les coneixem ara, ja que estan fetes expressament també per a cada tumor; algunes ja estan en fase d’assaig clínic.

Els avenços científics permetran que en el futur el càncer esdevingui una malaltia crònica i que en altres casos, els tumors es podran curar. En la curació és determinant la detecció precoç. Ja ha donat molt bons resultats en el càncer de mama o de coll d’úter, gràcies als cribratges. Per això la Generalitat preveu que el 2017 s’implanti el de càncer colorectal a tota la població catalana entre 50 i 69 anys.

Els estudis afirmen que en uns cinc anys, el 2020, els casos a Catalunya hauran augmentat. En part per l’envelliment de la població i també perquè se’n detecten més. En homes l’augment serà d’un 22,5 % i en dones d’un 24,5 %.