Mari Àngels Ayra

, gerent a Catalunya de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ha explicat a BTV la inversió en investigació oncològica que du a terme l’entitat. Aquest dijous és el Dia Mundial contra el Càncer i s’han donat a conèixer algunes xifres: a Catalunya hi ha 110.000 persones amb càncer i cada any se’n detecten 34.000 casos nous. Ayra també ha dit que es calcula que el 2020 hi haurà un 20 % més de malalts de càncer que el 2016. Per contra, també creu que “tenim un índex de curació molt alt gràcies al cribratge i la detecció precoç” i assegura que, malgrat que “encara existeix cancerofòbia, el càncer ja no és sinònim de mort”.

Aquesta nit es preveu que es faci la quarta gala solidària a les Drassanes Reials, amb l’objectiu de recaptar 200.000 euros per a la investigació de joves talents. Ayra apunta que “sense aquest tipus de beques no es podrien tirar endavant grans i petits projectes de grups d’investigadors emergents”.

Actualment, l’AECC inverteix 32.000.000 d’euros en 160 projectes i Ayra assegura que el 52 % de les investigacions es fan a Catalunya: “Tenim la sort de tenir els centres de recerca més importants i investigadors molt consolidats.” En aquest sentit ha fet al·lusió als metges oncològics Joan Massagué, Manel Esteller, Josep Maria Llovet, Josep Baselga i Joan Seoane.

La gerent de l’associació oncològica ha donat molta importància a la investigació i afirma que malgrat que la majoria de projectes estudien els càncers més freqüents (còlon, mama i pulmó) “investigar en qualsevol d’aquests repercuteix en la resta de càncers”.