El Departament de Salut ha confirmat que la dona embarassada, que té 41 anys, va contreure el virus del Zika en un viatge a Colòmbia. Ara, la dona, que està entre les setmanes 13 i 14 de gestació, és a casa seva sota control assistencial. No és necessari, però, hospitalitzar-la. JOAN GUIX, secretari de Salut Pública "És una persona embarassada amb un embaràs absolutament normal a no ser que es demostri el contrari. El normal és que sigui el seu propi obstetre qui realitzi els controls. No anem a posar angoixa a una dona que no té cap necessitat de tenir angoixa." El secretari de Salut Pública ha insistit que encara no hi ha confirmació científica que la infecció per Zika pugui produir malformacions en els fetus, com se sospita que ha passat a Sud-amèrica i Amèrica Central. I en tot cas, el percentatge d'embarassades que han desenvolupat complicacions és molt baix. En la resta d'afectats, 3 de cada 4 no presenten símptomes, i només un 25 per cent presenta un quadre lleu que dura una setmana i que no requereix tractament específic. De fet, els sis pacients diagnosticats a Catalunya són a casa. Tots van contreure el virus fora d'Europa i el risc de contagi aquí és pràcticament nul. "No tenim el mateix clima, no tenim les mateixes espècies de mosquits, no tenim els entorns. / El risc que puguem tenir algun cas autòcton és en el moment actual enormement baix, gairebé de zero" Tot i això, Salut assegura que és probable que se'n detectin els pròxims dies més casos, de persones que han important el virus de l'estranger. Ara s'està estudiant la possibilitat de crear un centre de referència que centralitzi la gestió de tots els pacients. També s'està ultimant un protocol específic per a dones embarassades.

Salut reitera que aquesta infecció no suposa cap risc de salut pública però sí “podria haver-hi” perill si es pateix en el període de gestació. A Sud-amèrica i l’Amèrica Central, s’han detectat fetus amb microcefàlia o altres malformacions al cervell que es relacionen amb la infecció per Zika de la mare. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha dit, però, que “encara no sabem exactament si aquests casos són conseqüència de la malaltia”. I en tot cas, ha recordat que el percentatge d’embarassades infectades que desenvolupen complicacions és “molt baix”.

Respecte al cas diagnosticat a Catalunya, del qual el departament no vol donar detalls com per exemple el lloc de residència, Guix ha assegurat que “té un embaràs absolutament normal tret que es demostri el contrari i, per tant, el normal és que sigui el seu propi obstetre qui realitzi els controls i les ecografies habituals”. Per això no ha calgut ingressar en cap hospital la dona, que està entre les setmanes 13 i 14 de gestació.

Els altres sis casos confirmats a Catalunya també són a casa i van contreure el virus “fora d’Europa”. Salut reconeix que “no seria estrany” que els pròxims dies es detectin més casos de persones que han importat el Zika de l’estranger. Sobre el risc de contagis produïts aquí, Guix ha insistit que “és enormement baix, gairebé de zero, perquè no tenim el clima ni les mateixes espècies de mosquits que propaguen la infecció”. Tot i això, el departament s’està plantejant la possibilitat de crear un centre de referència que concentri la gestió de tots els casos detectats a Catalunya. També s’està ultimant el protocol específic per a dones embarassades que han viatjat recentment a un país de risc.

En la resta d’afectats per Zika, tres de cada quatre no presenten cap símptoma. Només un 25 per cent desenvolupa un quadre lleu que dura entre dos i set dies i que no requereix cap tractament específic. Per a les persones que tenen previst viatjar a un dels països de risc, la recomanació és prendre les mateixes precaucions que fins ara per evitar picades de mosquits.