Un cop per setmana, la cinquantena de famílies que participen en el Projecte Cistelles recullen tres caixes de fruita i verdura ecològica de proximitat. És una iniciativa del Pla de barris per a Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, les Roquetes i la Trinitat Nova, que té tres objectius ben clars: resoldre una necessitat bàsica, promoure l’alimentació saludable i crear xarxa veïnal entre les persones participants.
Cistelles de pagesos de proximitat
“Cada setmana reben una cistella variada, amb fruites i verdures, productes frescos, que és el que més els costa d’adquirir, sobretot si és ecològica. Ho portem de pagesos de proximitat”, explica Aina Mir, una de les dinamitzadores del Projecte Cistelles. També hi ha productes de temporada, alguns làctics i ous. Les famílies o persones que rebran aquests lots arriben derivades de Serveis Socials.
Consells nutricionals
El Projecte Cistelles té una vessant didàctica entorn la importància d’una alimentació saludable. S’havien previst tallers de cuina, però la situació sanitària ha transformat la idea en sessions en petits grups a l’aire lliure, en què es comparteixen receptes, dubtes i consells nutricionals. “Ja que no podem fer-ho físicament, els enviem maneres de cuinar, intentant que tot sigui sostenible i saludable, que aprofitin tot el que els donem”, comenta Mir. Les participants reconeixen que aquests consells els han servit per millorar a la cuina i aprofitar les propietats i vitamines de les verdures.
He après moltes coses sobre com combinar determinats aliments, perquè creus que ho fas bé i no
Teixir comunitat entorn la cistella
A banda d’aquestes trobades, es fa seguiment i s’envien receptes via WhatsApp. Aquesta possibilitat, juntament amb les sessions, ajuda les veïnes a crear lligams i suport mutu. “És un projecte fantàstic. Hem après molt. I a més ens relacionem, fem amistats. Tenim un grup de WhatsApp i ens saludem ‘bon dia’, ‘bona nit’, si tenim un problema ens l’expliquem, i quan cuinem ens enviem fotografies del que hem fet”, explica Paquita Sánchez, una de les recol·lectores de les cistelles.
Barcelona i l’alimentació sostenible
El Projecte Cistelles va començar el juliol passat aprofitant els recursos del Pla de barris. “Va sorgir no només com a resposta a la crisi socioeconòmica derivada de la covid, sinó també tenint en compte que aquest 2021 Barcelona és la capital de l’alimentació sostenible i, per tant, els aliments frescos, de proximitat i ecològics no han de ser un luxe només per a una minoria”, afirma Núria Borrut, coordinadora d’ocupació i activitat econòmica del Pla de barris.