La plataforma Xnet lidera la prova pilot per implantar les eines de programari lliure a un grup de cinc escoles i instituts de la ciutat. L’objectiu, frenar el monopoli de gegants tecnològics com Google o Amazon que ha aterrat amb força a les aules. S’ofereix així una alternativa amb un paquets de serveis educatius gratuïts que busquen ser fàcils d’usar, àgils i que, en molts casos, les escoles ja coneixen, com Jitsi o Moodle.

Preocupació per la cessió de dades a Google

La iniciativa va sorgir de famílies barcelonines preocupades per aquest aterratge de la multinacional a les escoles. Tot i que no hi ha xifres, Xnet apunta que el gruix de les escoles i instituts de Barcelona treballen amb eines com el Google Classroom Google Suites o Gmail.

La portaveu de les famílies impulsores, Cecilia Bayo, explica que van voler buscar una alternativa a aquest monopoli quan les escoles demanaven signar l’autorització per crear un compte de Gmail als alumnes. Destaca “els riscos” de cedir les dades personals de menors a una “empresa multinacional que viu de la gestió de dades”. Preocupats sobre l’ús que se’n faci a llarg termini van decidir plantar-se i demanar ajuda a la plataforma Xnet per buscar una “alternativa tecnològica àgil, fàcil d’usar i segura”.

Alternativa senzilla i amb garanties

L’objectiu del programa és oferir una alternativa pública als instruments que ofereixen els gegants tecnològics del sector, com Google. La portaveu de la plataforma d’Xnet, Simona Levi, destaca que aquest paquet d’eines lliures són més segures, minimitzen les dades personals que els alumnes han d’aportar i vetllen per la privacitat.

Levi destaca també el desplegament del programa preveu posar en marxa servidors segurs per emmagatzemar les dades “amb criteris ètics i respectuosos amb els drets humans i digitals”. També s’hi inclou un paquet d’aplicatius i eines lliures adaptades a l’educació digital.

El pla preveu desplegar un servei tècnic i de formació permanent als centres per acompanyar-los en el desplegament i l’adaptació de les eines.

Per implantar aquesta programari lliure, la plataforma disposa del suport de l’Ajuntament, que invertirà en aquesta primera fase del Pla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius 140.00 euros del pressupost de 2021. Una partida que servirà per adaptar la plataforma Moodle a cada centre educatiu i també les diferents eines perquè arribin a un total de 2.000 alumnes i professors de cinc centres barcelonins.

Objectiu: estendre-ho al gruix d’escoles i instituts

El centres a qui els interessi participar poden optar fins al gener, escrivint a contact@xnet-x.net o contactant amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

En una fase inicial s’adaptarà el programari a les dinàmiques de les escoles adherides. A la primavera es començarà a implantar el programari a les aules i a testejar-lo per fer-ne els ajustos pertinents. L’objectiu es poder implantar aquestes eines a més escoles a partir del curs 2021-2022.

L’aFFaC dona suport al pla pilot

L’entitat que engloba les famílies, l’aFFaC, també participa en aquest pla pilot perquè l’alumnat sigui educat amb una alternativa a Google que sigui “de qualitat, segura i amb independència de les empreses i entitats privades”. En aquest sentit, reclamen que tots els instituts i escoles públics puguin accedir a la tecnologia digital “de forma sobirana i amb la màxima qualitat.”