(ACN) El 95,88 % dels participants al referèndum sobre la monarquia organitzat aquest dimarts a la Universitat de Barcelona (UB) i a la Pompeu Fabra (UPF) s’han decantat per una república, segons les dades que han facilitat els organitzadors. De les 9.240 persones que hi han participat, 8.860 han votat per abolir la monarquia i instaurar una república, 266 persones han votat a favor de mantenir-la i 114 persones han votat en blanc.

El referèndum incloïa una segona pregunta per a les persones que es decantessin per la república, sobre si estaven a favor d’obrir processos constituents per decidir de quina mena hauria de ser. Majoritàriament, els votants s’han decantat pel “sí”. El referèndum a la UB i la UPF segueix els passos de la consulta que el dijous 29 de novembre es va fer a la Universitat Autònoma de Madrid. Allà van votar 7.000 persones, amb 6.000 vots a favor de l’abolició de la monarquia.

Els organitzadors són conscients que la votació no té cap valor oficial perquè, entre altres motius, no podien accedir ni al cens per qüestions legals. Pablo Acedo, membre de l’organització del referèndum a la UPF, explica que la consulta té el valor de “mostrar que ja no hi ha confiança ni en els partits actuals ni en el règim del 78”. També ha destacat la “participació i les ganes de decidir i d’involucrar-se” de la gent que ha votat.