La investigació es va iniciar el 2015, quan dos membres de l’agrupament escolta van denunciar el professor per presumptes tocaments, que s’haurien produït quan encara eren menors d’edat. Per aquest motiu, segons han explicat a betevé fonts policials, la jutgessa va acordar la seva detenció i l’escorcoll del domicili particular del docent. En l’escorcoll es va decomissar gran quantitat de material informàtic (ordinadors, llapis de memòria, discs durs, etc).

Segons les mateixes fonts, es va fer un primer anàlisi d’aquest material en què es van trobar imatges de nens, però no explícites. Per això la jutgessa el va deixar en llibertat amb càrrecs. La instrucció va seguir i, ja el 2016, es van trobar les primeres imatges de nens nus entre els arxius.  La jutgessa va prendre declaració als joves i, un d’ells, va assegurar haver estat víctima d’una agressió sexual per part del professor.

El 12 de desembre passat els Mossos van tornar a detenir el professor. Després d’escoltar la seva declaració, la jutgessa va decretar presó preventiva per al docent.

L’escola estava informada de les denúncies per tocaments

Segons han explicat a betevé fonts de la direcció de l’Escola Vedruna Gràcia, el professor va informar el 2015 que havia estat detingut però els va assegurar que era innocent. Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra també van advertir a l’escola de la detenció. La direcció va decidir no apartar el docent de les seves funcions perquè, segons asseguren, es va creure que la presumpció d’innocència havia de prevaldre. Van posar en marxa, afegeixen, el protocol de protecció de la infància del centre. Això es va traduir en una major vigilància cap al professor.

Segons ha explicat en un comunicat la Fundació Vedruna Catalunya, “ni durant el període de seguiment, ni en etapes anteriors, es va tenir cap tipus de denúncia dels pares ni d’alumnes sobre comportaments inadequats, ni cap informació o requeriment per via judicial o policial”. Al text també asseguren que els Mossos els van demanar “discreció per no entorpir la investigació”.

Arran de la segona detenció del professor i el seu ingrés a la presó, la direcció de l’escola va decidir suspendre les seves funcions mentre duri la investigació. Així ho van explicar a les famílies dels alumnes en un comunicat intern en què també lamenten “profundament la situació i la gravetat dels fets denunciats”. I afegeixen que “des del respecte del dret a la presumpció d’innocència, l’escola ha fet i farà seguiment de tot el procés perquè s’arribin a aclarir els fets, en col·laboració amb les autoritats corresponents”.