Una virga no és res més que una massa de precipitació, bé sigui en forma sòlida o líquida, que cau d’un núvol però que sovint s’evapora abans d’arribar a terra. El seu aspecte crida l’atenció per l’aparença filamentosa que pot recordar un floc de cabells.

Alfons Puertas, l’observador meteorològic de l’Observatori Fabra, ha pogut contemplar de bon matí, amb nitidesa, aquesta formació tan curiosa mirant cap al sud. La virga es desprenia d’un estratocúmulus, un tipus de núvol baix que no pot generar precipitacions destacables, tan sols  plugims o pluges de caràcter feble en algunes ocasions.

La virga s’ha pogut observar durant uns minuts des de Barcelona i l’entorn metropolità, però ben aviat ha acabat desapareixent a causa de la presència del vent de mestral, més eixut, que ja bufava a primeres hores del dia a la ciutat i que s’ha encarregat d’evaporar-la amb celeritat.

Els ruixats han deixat només algunes gotes durant la nit i la matinada a Barcelona, malgrat que han estat força més efectius pel que fa a litres uns quants quilòmetres més cap al nord. Cal destacar els 16 litres de St. Andreu de Llavaneres, 15 a St. Vicenç de Montalt, 12 a Caldes d’Estrac, set a Mataró, cinc a Cardedeu o un litre per metre quadrat a Alella.

Els xàfecs també han tornat a enfarinar les cotes altes del massís del Montseny, aproximadament per damunt de 1.000 metres. La nevada s’ha fet visible aquest matí des de Montjuïc.

Compartim, a continuació, les imatges de la curiosa virga que ens han fet arribar els seguidors de @btveltemps a través de Twitter: