Les 32 hectàrees de l’entorn de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs són la darrera àrea del litoral barceloní sense planificar. Ara són uns terrenys sense ús, entre les vies del tren i el mar, que el segle passat van acollir activitat industrial. És una zona estratègica i molt ben connectada de l’àrea metropolitana que es vol transformar.

Procés participatiu per definir els usos

El Consorci del Besòs (on hi ha representada Barcelona) i els dos municipis on hi ha aquest espai, Sant Adrià del Besòs i Badalona, han anat de bracet amb la Generalitat per definir els futurs usos en un Pla director urbanístic. Per redactar-lo es vol consens i per això es farà un procés participatiu que començarà a finals de setembre, on participaran entitats de diferents àmbits de la zona i veïns dels dos municipis afectats.

El document de partida preveu que el 60 % del sòl es dediqui a l’activitat econòmica, tal com es va establir en el procés participatiu del 2016, i això inclou des d’hotels fins a centres comercials. També es preveu la construcció d’habitatge per donar viabilitat econòmica al projecte, uns 1.700 pisos. A la primera línia de mar s’hi preveu una zona verda, seguida d’habitatge i de l’activitat econòmica.

El veïnat donarà la seva opinió en diferents sessions que tindran les seves conclusions al desembre. Es definirà el futur de les Tres Xemeneies, declarades Bé Cultural d’Interès Local, ara propietat d’Endesa. Podrien definir-se com un gran equipament, però les administracions recorden que l’energètica té l’obligació de tenir les instal·lacions amb un manteniment adequat que no s’està fent.

Es preveu que l’aprovació inicial del Pla director es faci durant el 2019. L’alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau, ha explicat que s’espera tenir una desena de propostes que s’aniran apropant i consensuant per acabar amb una única opció. “És la continuïtat del 22@, és una zona universitària i a més hi ha les Tres Xemeneies per definir”, ha defensat Callau, per tal de prendre’s com una oportunitat única aquest procés participatiu. La presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, ha defensat el lideratge públic per ordenar l’espai i aconseguir “un equilibri d’habitatge, verd i activitat econòmica en un espai enorme i que doni una seguretat de viabilitat”.

 

Comparteix a: